Jaguar Future-Type: Jaguar in LR le še na elektriko

Od leta 2020 bodo vsi Jaguarjevi in Land Roverjevi modeli elektrificirani. A to še ne pomeni, da se JLR poslavlja od svoje tradicije.

Jaguar Future-Type: Jaguar in LR le še na elektriko (foto: Dušan Lukič) Dušan Lukič
7. 9. 2017

JLR-jev šef dr. Ralf Speth je bil na konferenci JLR TechFest jasen: od leta 2020 bodo vsa njihova vozila električna, priključil hibridna ali vsaj hibridna. Prav zaradi tega tehnološkega preskoka bodo v naslednjih letih dodali okoli 5.000 delovnih mest, od tega vsaj tisoč razvijalcev programske opreme, ki bo v dobi električnih in avtonomnih vozil vsaj tako pomembna kot tehnične rešitve v samih vozilih.

Prvi model nove usmeritve je seveda novi popolnoma električni I-Pace, ki bo naprodaj prihodnje leto. Poleg teh so na konferenci predstavili še konceptno vozilo Future-Type, ki ga bodo razkrili na salonu v Frankfurtu, pa tudi legendarni E-Type, ki so ga elektrificirali in spremenili v oblikovalsko klasiko s popolnoma električnim pogonom, ki je veliko zmogljivejša od originala in ga poimenovali E-Type Zero. Pri Jaguar Classic cene niso razkrili, je pa jasno, da bo treba z naročilom krepko pohiteti, saj bo serija zelo omejena.

Središče koncepta Future-Type je volan, v katerem se bo skrivalo njegovo digitalno srce in ki ga bi lahko voznik prenešal iz avta v avto in z njim vse svoje nastavitve, cilje navigacije in zgodovino potovanj ...