Jaguar Land Roverjevi avtonomni avtomobili bodo smer vožnje sporočali s svetlobnimi znaki

Jaguar Land Rover je razvil sistem, ki bo pripomogel k večji varnosti prometa v dobi avtonomnih avtomobilov tako, da bo na cesto pred seboj s pomočjo projekcijskega sistema predvajal smer svoje vožnje in tako drugim udeležencem v prometu sporočil, kam se pelje in kateri bo njegov naslednji manever.

Jaguar Land Roverjevi avtonomni avtomobili bodo smer vožnje sporočali s svetlobnimi znaki (foto: Jaguar Land Rover) Jaguar Land Rover
24. 1. 2019

Nabor projekcij, ki so jih preizkusili na avtonomnih vozičkih, ki jih je razvil njihov partner Auriggo, sestavljajo svetlobne črte z nastavljivimi medsebojnimi presledki. Tako se denimo presledki med črtami skrajšajo, če se ima avtomobil namen ustaviti, ko pa vozilo pospešuje, se presledki med črtami povečujejo. Ko se približuje zavoj, se črtna projekcija nagne levo ali desno in tako vozilo sporoči, kam bo zavilo. V prihodnje bi lahko projekcije uporabili celo za delitev podatkov o zaznanih ovirah s pešci in podobno.

Inženirji so projekcijski sistem sporočanja že preizkusili na testnih stezah na območju tovarne v Coventryju, kjer so tudi zabeležili stopnjo zaupanja, ki jo vzbuja pri pešcih. Kot so pokazale študije vedenja v prometu, namreč 41 odstotkov voznikov in pešcev skrbi, kako bo tedaj, ko bodo morali ceste deliti z avtonomnimi vozili.

Preizkus vozičkov s sistemom za projiciranje sporočil na podlago pred vozilom je sicer del obsežnejšega programa, v okviru katerega so pri Jaguar Land Roverju lani preizkusili vozičke z vgrajenimi očmi, ki omogočajo neposredno komunikacijo s pešci. S projektom želijo razviti najučinkovitejše načine za komunikacijo prihodnjih avtomobilov med seboj in z drugimi udeleženci v prometu.