Pet prednosti električnih avtomobilov

Pet prednosti in pet razlogov, zakaj so električni avtomobili že prehiteli bencinske oziroma dizelske avtomobile.

Pet prednosti električnih avtomobilov (foto: Dušan Lukič) Dušan Lukič
11. 5. 2019

V reviji Avto magazine zadnje čase vedno pogosteje pišemo o električnih avtomobilih. Pravzaprav to počnemo že kar nekaj časa, s čimer pa le sledimo trendom. Električni avtomobili prihajajo v naš vsakdan, in to pospešeno, po levem pasu. Tudi na naših cestah jih že lahko vidite kar precej, velik del slovenskih občin, tudi tiste nekoliko manjše, pa že imajo lastne električne polnilnice. Zato smo pripravili nekaj dejstev, zakaj je tako:

Električni avtomobili so enostavni in poceni za vzdrževanje: Celoten pogon je precej manj kompleksen kot pri klasičnih avtomobilih z motorji z notranjim zgorevanjem in tako nimajo zračnih filtrov, oljnih filtrov ter drugega potrošnega materiala, ki bi ga bilo treba menjati. Manjši so na drugi strani tudi na primer stroški menjave zavornih diskov in ploščic, saj zaradi sistema rekuperacije zavorne energije velik del te naloge pravzaprav opravi sam motor, zavore pa so tako podvržene bistveno manjšemu naporu.

Električni avtomobili so dnevno uporabni: Čeprav marsikdo še vedno meni, da je doseg električnih avtomobilov prekratek, pa ti zadoščajo za vsakodnevne potrebe. Že priključni hibridi tako danes omogočajo okrog 50 kilometrov avtonomije, moderni električni avtomobili pa že več 100 kilometrov. Tako boste z njimi lahko šli po vseh dnevnih opravkih, preveč pogosti pa ne bodo niti postanki na poti na morje.

Električni avtomobili učinkovitejši: Klasični motorji so neučinkoviti. Čeprav dominirajo na trgu že polno stoletje, bencinski in dizelski motorji dosegajo v najboljšem primeru le približno 24-odstotno učinkovitost, kar pomeni, da gre velik del energije, ki jo gorivo ima, v nič. Električni avtomobili so tako skoraj štirikrat bolj učinkoviti, saj njihova učinkovitost že zdaj presega 80 odstotkov, medtem ko se nekateri proizvajalci približujejo 90 odstotkom.

Električni avtomobili so hitri, varni in udobni: takšni avtomobili tako lahko danes povsem spodobno sledijo tempu, ki ga narekujejo drugi avtomobili. Ob tem je zaradi njihove zasnove, baterij in elektromotorjev, ki so na dnu vozila, njihovo težišče postavljeno blizu dna, kar zmanjšuje nagibanje v ovinkih, hkrati pa so vozila precej bolj stabilna in varna.

Trg električnih avtomobilov vztrajno raste: Medtem ko prodaja dizlom vztrajno pada, je delež električnih avtomobilov na evropskem trgu vedno večji. V minulem četrtletju je tako delež električnih in hibridnih avtomobilov že presegel sedem odstotkov, pri nekaterih 'klasičnih proizvajalcih', kot je Mitsubishi, pa njihov delež v proizvodnji znaša že kar eno četrtino, kar je le še dodaten dokaz tega, da se stvari počasi obračajo v drugo smer.

Zgoraj smo našteli le nekaj dejstev, ki govorijo v prid električnih avtomobilov. Če pa vas zanima še kaj več o njih, na primer kako priti do njih, kako pridobiti do 7.500 evrov subvencije pri nakupu novega električnega avtomobila, kako je s polnjenjem v večstanovanjskih objektih ali karkoli drugega, se nam pridružite na brezplačnih predavanjih, ki bodo v maju potekala v Ljubljani. Udeležba na njih je brezplačna, le prijaviti se morate, kar storite s klikom na to povezavo.