Porsche bo podvojil vložek v razvoj električnih avtomobilov do leta 2022

Namesto sprva načrtovanih treh milijard evrov bo v razvoj električnih avtomobilov in električne mobilnosti v prihodnjih štirih letih namenil kar šest milijard.

Porsche bo podvojil vložek v razvoj električnih avtomobilov do leta 2022 (foto: Porsche) Porsche
6. 2. 2018

To, da se nemško avtomobilsko podjetje zadnja leta navdušuje nad električnim pogonom in hibridno tehnologijo ni več nobena skrivnost. Že dlje časa namreč spremljamo razvoj prve električne športne limuzine, modela Mission-E, na trgu pa zadnje čase žanjejo uspehe predvsem s hibridnimi različicami svojih avtomobilov. Nenazadnje je kar 90 odstotkov vseh Porschejev, prodanih v Skandinaviji opremljenih s hibridnimi pogonskimi sklopi.

Vsa navedena dejstva pa so (vsaj iz vidika uprave) odlični razlogi za še večja vlaganja in pozornost omenjenemu segmentu. V podjetju so se zato odločili, da bodo vložek, namenjen za razvoj električnih avtomobilov iz treh milijard evrov podvojili na šest milijard, s čimer bodo po besedah predsednika upravnega odbora, Oliverja Blumeja »zastavili smer razvoja podjetja v prihodnosti.«

Vlaganje v skupen projekt Ionity

Dodatne tri milijarde evrov bodo namenili v različne sfere razvoja. Največji delež, milijardo evrov bodo namenili za elektrifikacijo in hibridizacijo obstoječih modelov, okrog 500 milijonov evrov bo namenjenih razvoju modela Mission E in njegovih izpeljank, 700 milijard bo šlo v razvoj novih tehnologij, pametne mobilnosti in električnih polnilnic, preostanek pa bo Porsche namenil v razvoj in širitev proizvodnih zmogljivosti v tovarni v Zuffenhausnu ter v razvojni center v Weissachu.

Velik del denarja bo torej kot rečeno namenjen v razvoj in širitev  električnih polnilnic. Porsche je namreč že dlje časa skupaj z Audijem (partnerjem iz koncerna Volkswagen), BMW-jem in Fordom povezan v projekt Ionity. Namen tega projekta, začetega v letu 2017 je postavitev 400 hitrih električnih polnilnic ob najbolj pomembnih evropskih cestah. Projekt naj bi bil zaključen v letu 2020.

Jure Šujica
Foto: Porsche