Potrjeno: Volkswagen bo izdeloval električnega Bullija

Šefa Volkswagna in njegovega gospodarskega dela Herbert Diess in Eckhard Scholz sta na prireditvi Concours d'Elegance Pebble Beach v Kaliforniji potrdila, da bo Volkswagen na serijsko proizvodnjo pripravil električni minibus, ki ga  je januarja v Detroitu napovedal s študijo I.D. Buzz.

Potrjeno: Volkswagen bo izdeloval električnega Bullija (foto: Volkswagen) Volkswagen
20. 8. 2017

Znana je tudi časovnica, po kateri bo I.D. Buzz na ceste zapeljal leta 2022, mesto prvega predstavnika Volkswagnove nove generacije električnih avtomobilov pa bo prepustil kompaktnemu štirivratnemu modelu, ki bo predvidoma predstavljen leta 2020. Oba bosta del Volkswagnove strategije, po kateri bodo do leta 2025 predstavili več kot 30 električnih avtomobilov.

Kot je povedal Diess, so po predstavitvah v Detroitu in Ženevi - med drugim smo ga videli tudi v Ljubljani - od ljudi dobili veliko sporočil, naj zares izdelajo serijskega električnega Bullija. Dodal je še, da za napoved serijske proizvodnje niso naključno izbrali prireditve na Pebble Beach, saj je bil Microbus, kot se je Bulli imenoval v ZDA, vedno del kalifornijskega življenjskega sloga.

Tako kot v študijo, bodo tudi v serijski minibus baterije vgradili pod dno kabine. Ker električni pogon ne bo zahteval veliko prostora, bosta lahko sprednja in zadnja prema zelo narazen, zato bo avtomobil imel dolgo medosno razdaljo in kratke previse, kar bo kljub razmeroma kompaktnim zunanjim meram pripomoglo k prostornemu potniškemu prostoru. Dovolj prostora bo tudi za tovor, saj bo I.D. Buzz na voljo tudi kot tovorni furgon I. D. Buzz Cargo, ki bo namenjen predvsem visoko avtomatiziranim prevozom blaga brez lokalnih emisij in hrupa v središčih mest.