Prve uradne fotografije električnega Minija

Novinec bo zadržal vse značilne elemente klasičnega trivratnega modela, katerim bodo dodani še nekateri elementi za boljšo aerodinamiko.

Prve uradne fotografije električnega Minija (foto: Mini) Mini
30. 8. 2017

Mini oziroma njegov lastnik, nemški proizvajalec BMW je že pred dobrim mesecem dni napovedal, da bo do leta 2019 na cesto zapeljal prvi popolnoma električni Mini, ko bo zasnovan na platformi aktualnega modela, kateri je sicer star že tri leta. Napovedi pa se sedaj uresničujejo, v javnost so namreč prišle prve uradne fotografije novinca, ki bo uradno predstavitev doživel čez dobra dva tedna avtomobilskem salonu v Frankfurtu.

Pri BMW-ju ob tem poudarjajo, da to ni prvi popolnoma električni Mini, ki je doživel proizvodnjo, leta 2008 je bila namreč že narejena serija preko 600 primerkov, kateri so bili nato tudi prodani zasebnim kupcem, a v lastne raziskovalne namene. Z njimi so nato preizkušali uporabnost električnih avtomobilov v vsakodnevnem prometu, zbrani podatki pa so nato služili za razvoj modelov, kot je i3 in sedaj tudi prvega električnega Minija, namenjenega za splošno prodajo.

Električni Mini

Na prvi pogled se prototip električnega Minija sicer ne razlikuje prav veliko od bencinske ali dizelske različice, kot jo že poznamo, a so spremembe takoj vidne. Prva med njimi je vsekakor šesterokotna maska, ki je zaradi elektromotorja in posledične odstranitve hladilnika izpod pokrova motorja skoraj v celoti zaprta. Vozilu so bili dodani tudi nižji odbijači in stranski pragovi, blatniki so nekoliko bolj zašiljeni, nove pa so tudi sprednje in zadnje luči, grafika slednjih spominja na zastavo Velike Britanije.

Kljub temu, da naj bi avtomobil v proizvodnjo prišel že čez dve leti, pa so tehnične podrobnosti avtomobila še vedno neznanka. Prav tako je skrivnost notranjost vozila, a glede na to, da bo temeljil na obstoječi generaciji modela, večjih presenečenj ne pričakujemo. Vsekakor pa bo več znanega na prihajajočem sejmu v sredini meseca septembra.

Jure Šujica

Foto: BMW

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri