Seat bo razvijal 'ugodna' električna vozila za VW

Pri Seatu bodo za celotno skupino Volkswagen vodili razvoj električnih mestnih vozil, ki naj bi stala manj kot 20 tisoč evrov.

Seat bo razvijal 'ugodna' električna vozila za VW (foto: Seat) Seat
27. 3. 2019

Mala električna vozila bodo slonela na skrajšani Volkswagnovi platformi MEB, dolga pa bodo približno štiri metre. »Seat bo prvo vozilo iz te družine predstavil leta 2023, potem pa bo sledilo še več različic različnih Volkswagnovih znamk,« je dejal izvršni direktor skupine Volkswagen, Herbert Diess.

Družina mestnih električnih vozil bo po besedah Diessa velik korak proti še dostopnejši elektromobilnosti. Ključno bo poiskati področja, kjer je mogoče varčevati, da bi ceno električnih vozil približali avtomobilom s klasičnim motorjem z notranjim zgorevanjem. Diess zagotavlja, da bo platforma dovolj ugodna za dostopne prodajne cene. »Po zaslugi te platforme bomo lahko predstavili prvo električno vozilo, namenjeno urbanim središčem, ki bo na prodaj za manj kot 20.000 evrov,« je dejal.

Izvršni direktor Seata, Luca de Meo, je napovedal, da bo malo električno vozilo v njihovem tehničnem centru razvijalo več kot 300 inženirjev. Izjavil je tudi, da odločitve, kje bodo vozila izdelovali, še niso sprejeli.

Kot je trenutno znano, je edina tovarna skupine Volkswagen, primerna za izdelavo vozil na omenjeni platformi, Škodina tovarna Kvasiny na Češkem, vendar še ne vemo, ali bodo pri Škodi izdelovali tudi vozila za druge znamke. Trenutno z njihovih trakov namreč že prihaja Seatova Ateca.