Tesla Motors je priznal, da je Autopilot nevaren

Tesla Motors je privolil v poravnavo v skupinski tožbi lastnikov avtomobilov znamke Tesla, ki so navedli, da je njen sistem za polsamodejno vožnjo Autopilot »v bistvu neuporaben in dokazano nevaren«. Podjetje je s tem seveda priznalo tudi, da je Autopilot ogrožal ljudi.

Tesla Motors je priznal, da je Autopilot nevaren (foto: Tesla Motors) Tesla Motors
26. 5. 2018

Pogoje poravnave mora sicer okrožna sodnica Beth Labson Freeman še potrditi, a če bodo sprejeti, bo moral Tesla Motors nakazati več kot pet milijonov dolarjev v poravnalni fond, ki bo namenjen izplačilom odškodnin kupcem avtomobilov znamke Tesla Motors. Tiskovna agencija Reuters poroča tudi, da bodo tožniki prejeli zgolj odškodnino v višini od 20 do 250 dolarjev, ki seveda ne bo popolnoma poravnala 5.000 dolarjev, ki so jih morali med oktobrom 2016 in septembrom 2017 ob nakupu ali najemu avtomobila plačati za bistveno neuporabni Autopilot. Tesla Motors se sicer ni kar tako predal, saj je na začetku silovito zavrnil obtožbe, a je bil sčasoma prisiljen povsem omehčati svoj pristop.

V skupinsko tožbo proti ameriškemu proizvajalcu električnih avtomobilov so sicer vključeni le ameriški kupci, a je prinesla tudi določen precedens, ki mu bodo lahko sledili tudi kupci Teslinih avtomobilov drugje po svetu, če se seveda odločijo za podobne tožbe.

Seveda pa se razumljivo postavi tudi vprašanje, kdo bo odgovarjal za smrtne žrtve, ki sta jih povzročili prezgodnja uvedba in uporaba nepreizkušenega sistema, ki očitno ni deloval tako, kot bi moral. Podjetje je ob uvedbi Autopilota namreč trdilo, da bo pripomogel tudi k do 40-odstotnemu zmanjšanju prometnih nesreč, kar pa je pred kratkim ovrgel tudi direktor Tesla Motors Elon Musk, ko je povedal, da »je pogostost nesreč z Autopilotom zgolj manjša«.