Po petih letih spet dekle za volanom formule 1

26. 9. 2023
Deli

Morda pa se nam slej ko prej obeta tudi prvi ženski nastop na dirki?

Jessica Hawkins je postala prva ženska v skoraj petih letih, ki je bila testna voznica v formuli 1. Prejšnji četrtek je vozila dirkalnik Aston Martin na stezi Hungaroring blizu Budimpešte, so danes sporočili iz britanske ekipe, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Aston Martin

Osemindvajsetletna Britanka, nekdanja britanska prvakinja v kartingu, ki je dirkala v zdaj že opuščeni ženski dirkaški seriji W in je delala tudi kot kaskaderka v filmu o Jamesu Bondu, je skupno prevozila 26 krogov steze Hungaroringa.

Na stezi sta se izmenjevala z drugim testnim voznikom ekipe, Brazilcem Felipejem Drugovichem. Hawkins je dirkala za krmilom dirkalnika AMR21, ki so ga pri Astonu Martinu uporabljali v sezoni 2021.

Aston Martin

"Nič se ne more primerjati s pospeševanjem in zaviranjem dirkalnika formule 1 in ob pogledu na podatke sem res ponosna na svoje rezultate," je dejala Hawkins.

"Voziti AMR21 so bile zame uresničene sanje, ki sem jih bila pripravljena izpolniti že dolgo časa," je dejala Hawkins in dodala: "Še naprej si bom prizadevala, da bi navdihnila druge ženske in jim dala vedeti, da morajo slediti svojim sanjam, ne glede na to, kakšne so."

Aston Martin

Predhodnica Britanki je bila Kolumbijka Tatiana Calderon, ki je oktobra 2018 testirala dirkalnik Sauberja (danes Alfa Romeo) na stezi dirkališča Hermanos Rodriguez v Mehiki.

Edini ženski, ki sta nastopili na dirkah za veliko nagrado v formuli 1, sta bili Italijanki Maria Teresa de Filippis (1958-59) in Lella Lombardi (1974-76).

Preberite še: Kaj je razlog za 10 zgorelih Tesel?

BONUS VIDEO: Renault, ki piše zgodovino: Napočil je konec bencinu in legendarni oznaki …