Skoraj 'pozabljena' dirkaška panoga se vrača, prva preizkušnja v Moravčah

11. 6. 2022 | Gregor Pavšič
Deli

Uvodna dirka v avtokrosu pri Moravčah je potrdila, da se ta atraktivna avtošportna panoga v Sloveniji spet vse bolj uveljavlja. Na vrhu nekaj starih in novih imen, vse bolj v ospredju predvsem cenovno najdostopnejši razred Kart Cross.

Avtokros v Sloveniji še vedno živi, v zadnjem letu ali dveh je celo dobil svoj nekdanji zagon. To potrjuje tudi izvedba prve letošnje dirke državnega prvenstva na poligonu KAPS pri Moravčah, kjer so se na stezi ves dan vrstile zanimive in atraktivne dirke po razredih, ob progi pa je bilo zbranih zares veliko gledalcev.

Poligon KAPS v pričakovanju conske ldirke

Poligon KAPS je last Metoda Vidergarja, ki je želel na tem objektu izposojati vozila za avtokros. Toda skupno z zagonom društva ASC Mustang in Staneta Sušnika so to idejo dokaj hitro nadgradili z ureditvijo ustrezne steze za mednarodne dirke v avtokrosu. Tako je Slovenija blizu prestolnice dobila atraktivno stezo, ki obiskovalcem omogoča enostaven dostop in ogled.

Ustrezna je za dirke slovenskega in hrvaškega prvenstva, nekaj prilagoditev pa bo potrebnih za jesensko dirko centralne evropske cone FIA. Takrat bo konkurenca zagotovo še močnejša in atraktivnejša od prve dirke, kamor se je prijavilo 28 voznikov.

V diviziji 3 je med buggyji Igor Kern potrdil vlogo favorita in tudi najhitrejši čas z dopoldanskih treningov. Kern je tekom dneva stopnjeval hitrost in bil najboljši prav v finalu.

Odlično je štartal in svojim tekmecem ni pustil možnosti za preobrat. Kern je imel v cilju skoraj 19 sekund prednosti pred Robertom Kociprom, tretji pa je bil Rok Vidergar.

»Lepa zmaga zame in tudi za celotno ekipo, ki je verjela vame in me prepričala, da tudi za letos pripravimo dirkalnik. Vedel sem, da je ta proga kratka in da dober štart že pomeni 80 odstotkov končne zmage. Glavni cilj za letošnjo sezono je osvojiti naslov državnega prvaka, želja pa je nastopiti tudi na eni dirki za evropsko prvenstvo,« je dirko komentiral Kern, ki si je letos za glavni cilj postavil ponovno osvojitev naslova državnega prvaka in odvzem naslova Kocipru.

Kart Cross vse popularnejši

Najbolj napete dirke so bile v vse bolj množični in uveljavljeni kategoriji Kart Cross. Na treningih in preddirkah je v ospredje zapeljalo več voznikov. V konkurenci je bil prvič tudi nekdanji kartist, voznik formule 3000 in relija Tom Nemarnik. Ta je v finalu postavil najhitrejši krog, toda v ospredju so vendarle bili izkušeni vozniki avtokrosa.

Odlično je finale odpeljal Mitja Petrovčič, ki je uspel odbiti vse napade atraktivnega Matije Rakovca. Oba je v cilju ločila le dobra sekunda, a zmaga Petrovčiča ni bila resneje ogrožena. Z zaostankom 18 sekund je bil tretji Klemen Zupan.

V združeni dirki divizije 1 in 1A je bil zanesljivo najhitrejši Žiga Kraševec (Volkswagen Polo). Drugi je bil hrvaški gost Siniša Filčič, med Slovenci pa sta se na stopničke zavihtela Niki Zorec (Zastava Yugo) in Jani Kosirnik (Suzuki Baleno).

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"