Dakar 2015, 2. etapa: zmaga Barredi in Al Attiyahu, Stanovnik izmučen v cilju

5. 1. 2015 | Peter Kavčič
Deli

Reli Dakar z letnico 2015 je že drugi dan postregel z dolgo in zelo naporno etapo, ki je vsebovala nič manj kot 518-kilometrsko hitrostno preizkušnjo. Pri temperaturah nad 40 stopinjami Celzija so tekmovalci dirkali preko zahtevnih terenov s približno trikrat nižjo povprečno hitrostjo kot včeraj. Zmago si je privozil Nasser Al Attyjah pred Ginielom De Villiersom in Bernhardom Ten Brinke (oba Toyota Hilux). Med motoristi je zmagal Juan Barreda na Hondi. Stanovnik je izmučen prišel v cilj in zaseda 41. mesto.

Katarec Nasser Al Attyah je stopil na plin in dokazal, da mu tudi dve minuti pribitka zaradi včerajšnje prehitre vožnje, kjer je bila omejitev 50 km/h, ne more do živega. Svojo prednost pred zasledovalci je tako raztegnil na dobrih osem minut, kar je za uvodni del izjemna prednost. Na drugem in tretjem mestu sta po današnji odlični predstavi tako kar dve Toyoti Hilux, prvo vozi Giniel De Villiers, ki je pred leti že zmagal na Dakarju, drugo pa Nizozemec Bernhard Ten Brinke. Domačin Orlando Terranova, ki vozi v tovarniški ekipi Mini je vodilni položaj zapravil vsega 10 kilometrov pred koncem hitrostne preizkušnje, ko se je prevrnil in pri tem izgubil 20 minut. Nasser je današnjo etapo komentiral z besedami: 'To je to, to je veliki trenutek letošnjega Dakarja. Sedaj lahko v mirnem tempu vozim vse do dneva počitka. S sovoznikom sva današnjo etapo resnično podrobno preučila in se natančno pripravila na vse pasti. Šla sva spat ob pol dveh zjutraj, kar pomeni da sva praktično prenočila v avtu ampak ker sva vedela da bo ta etapa izjemno pomembna sva vse vložila v strategijo močnega napada. Sedaj lahko tekmece dosti lažje nadzirava in se ne rabiva spuščati v neposredne boje. Precej mrkih pogledov je bilo zaznati v Peugeotovem taboru, saj avtomobili nekako niso tako hitri kot bi si želeli, kljub temu da je to prva dirka za tričlansko ekipo. Carlos Sainz že zaostaja več kot 26 minut, medtem ,ko je Stephane Peterhansel za vodilnim zaostal že za dobro uro. Ob zasebnem projektu kjer sta bila lani v ekipi Al Attiyah in Sainz z buggyjem, narejenim v manjši delavnici, sta v tej točki vsekakor izgledala bolj konkurenčno. Vsekakor Peugeote ne smemo prehitro odpisati, saj so gradili predvsem na strategiji napada na sipinah in pesku kjer naj bi se njihov prototip dosti bolje znašel. Današnja etapa je bila očitno preveč zavita in štirikolesni pogon prevelika prednost.

Robby Gordon je po včerajšnjem dobrem dnevu pokvaril uvrstitev, težave mu je povzročalo pregrevanje zavor.

Med motoristi v skupnem seštevku si po dveh etapah sledijo Barreda, Goncalves, Faria, Viladoms, Price, Coma in Walkner, medtem ko petdesetletni Stanovnik zaseda 41. mesto. Več o motoristih in Miranu Stanovniku lahko preberete na moto-magazinu.

Jutri dirkače čaka 657-kilometrska etapa proti severu do Chilecita. Hitrostna preizkušnja preko pretežno kamnitega terena bo z 220 kilometri precej krajša in navigacijsko manj zahtevna kot današnja.

Peter Kavčič

Foto: moštva

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"