Dakar 2015, 9. etapa: Al-Attiyah zanesljiv, dnevna zmaga Romi

13. 1. 2015
Deli

Nani Roma ima po velikem razočaranju in ogromnem zaostanku, ki si ga je nabral na začetku letošnjega Dakarja, vsaj nekaj razloga za veselje.

Današnjo 450 kilometrov dolgo preizkušnjo, prvih 50 kilometrov je bilo še v pesku in sipinah Atacame, nato pa so se tekmovalci podali na ozke in od dežja poškodovane kamnite cestice, je Roma dobil s kar šestimi minutami naskoka pred vodilnim v skupnem seštevku, Nasserjem Al-Attiyahom. Dirkači z Miniji so tako dane zasedli prva tri mesta, saj je bil tretji Rus Vasilyev, sicer tudi že letošnji etapni zmagovalec - a njegov zaostanek je bil že krepkih 15 minut.

Giniel de Villiers, ki je sicer v skupnem seštevku najbližji vodilnemu Al-Attiyahu, je bil danes četrti, a si je nabral kar četrt ure zaostanka na Al-Attiyahom in v skupnem seštevku zaostaja že za 24 minut, drugi voznik Toyote, Alrajhi, pa je bil še malo počasnejši in sedaj skupaj zaostaja že za skoraj 40 minut.

Po osmi kontroli točki se je zataknilo tudi edinemu preostalemu visko uvrščenemu dirkaču s Peugeotom 2008 DKR, Peterhanslu. Dotlej se je vozil okoli četrtega mesta, a je imel okoli 285 kilometra težave s pestom kolesa, nekaj ur popravljal avto in do dilja prišel šele pozno zvečer na 54. mestu. Ubrstitev v prvo deseterico je Peugeotu tokrat pridirkal Cyril Despres.

V drugi del Dakarskega relija je tako Al-Attiyah dodobra zakorakal z lepo prednostjo, ki jo bo moral do konca le še nadzorovati, kot je to počel tudi danes, ko je predvsem spremljal nastop De Villiersa in Romo pustil, da je oddivjal naprej.

Miran Stanovnik je med motociklisti današnjo etapo končal na 30. mestu in je skupaj na 27. mestu, več o dogajanju med motociklisti pa na Moto Magazinu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol