Začela se je igra taktike, hud padec in odstop favorita Sunderlanda med motoristi

9. 1. 2020 | Peter Kavčič
Deli

Reli Dakar je vse drugo kot brezglavo norenje po puščavi, kajti taktika igra pomembno vlogo in danes sta to dokazala vodilna v kategoriji motoristov in avtomobilistov. Marčič varno v cilju na 55. mestu.

Toby Price (KTM) je na peti etapi stopil na plin in z zmago skočil na drugo mesto v generalni razvrstitvi.

Drugo in tretje mesto sta zasedla Pablo Quintanilla in Andrew Short, moštvena kolega v tovarniški ekipi Husqvarne.  Ricky Brabec je s pametno vožnjo prišel skozi cilj četrti.

Za vodilnim voznikom Honde v skupnem seštevku Toby Price zaostaja dobrih devet minut. Lahko rečemo, da se je sedaj začela igra taktike in da bodo počasi maske padle z obrazov ter se bo pokazalo, katera tovarniška ekipa je izbrala boljšo strategijo. Dejstvo je, da še nismo na polovici dirke in tudi razlike od prvega do petega mesta še niso prevelike, saj 20 minut v preostanku dirke še ne pomeni nič. Ena navigacijska napaka, popuščanje koncentracije in hitro se vse lahko obrne na glavo. Današnja etapa je bila črna za Sama Sunderlanda, ki je po 180 kilometrih hitrostne preizkušnje grdo padel, ko je zadnje kolo zadelo ob kameljo travo in ga je vrglo počez pri visoki hitrosti. Pri padcu si je zlomil lopatico in kar pet vretenc.

Menda bo lahko okreval, tudi po zaslugi odličnega in hitrega posredovanja zdravniške ekipe s helikopterjem ter zaradi tovarniškega voznika Sherco TVS Johnnyja Auberta, ki mu je takoj prihitel na pomoč.

Med avtomobilisti je za odlično predstavo poskrbel Carlos Sainz z dizelsko gnanim Minijevim prototipom. El Matador je z zmago na etapi ohranil dokaj varno prednost pred lokalnim favoritom in aktualnim prvakom Nasserjem Al-Attiyahom, ki še čaka na svojo priložnost. Ne dvomimo, da bo s svojo Toyoto Hilux napadel na terenu, ki njemu najbolj ustreza, na velikih sipinah, kamor se karavana seli že jutri in kjer bo odpeljala večino preostanka dirke. Vprašanje je, ali lahko Mini, ki je gnan le na zadnji par koles, konkurira štirikolesnem pogonu Toyote.

Še zanimivost. Danes je z zmago na etapi Cyril Despres postal prvi dirkač, ki je zmagal v treh kategorijah. Poleg etapne zmage (in seveda skupnih zmag) med motoristi ima zmago z avtomobilom, ko je še dirkal za Peugeot, danes pa je zmagal za volanom Can-Amovega SSV Maverick X3, razreda ki je v vzponu. Čeprav zaradi včerajšnjih težav ne more več računati na končno uvrstitev, se je očitno podal v lov za prestiž z etapnimi zmagami.

Motoriste, ki nastopajo brez asistence je prišel pozdravit tudi legendarni Francoz Hubert Auriol, član skupine elitnih dirkačev, ki so zmagali tako na motociklu kot z avtomobilom, v preteklosti pa je bil celo direktor te dirke. V tej kategoriji nastopa tudi štajerski junak Simon Marčič, ki lepo napreduje po lestvici in je sedaj na skupnem 16. mestu s petimi urami in 14 minutami zaostanka za vodilnim.

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol