Dakar 2023, dvanajsta etapa: med motociklisti novo ime

13. 1. 2023
Deli

Čilski motociklist Ignacio Cornejo (Honda) je dobil 12., maratonsko etapo vzdržljivostnega relija Dakar z zaključkom v puščavi Rub Al-Kali v Savdski Arabiji na meji z Omanom. Toni Mulec je po 376 km v cilj pripeljal na 25. mestu, drugi Slovenec Simon Marčič pa je bil tokrat 38.

Etapa je bila znova tesna, saj je imel prvouvrščeni voznik Honde na cilju le 49 sekund prednosti pred Avstralcem Danielom Sandersom (GasGas) in 1:58 minute pred drugim Avstralcem Tobyjem Priceom (KTM), ki je bil tretji.

Američan Skyler Howes je po današnjem šestem mestu izgubil skupno vodstvo. Zdaj je dve etapi pred koncem relija vodstvo prevzel Price, ki ima 28 sekund naskoka pred Howesom. Tretji je Argentinec Kevin Benavides (KTM), ki si je nabral 2:40 minute zaostanka.

Mulec je skupno na 27. mestu (+4:51:25), Marčič pa je 52. (12:44:46).

Od cilja najtežje brezpotne dirke na planetu dirkače loči le še 290 km vožnje na čas.

"Danes je za mano tehnično nezahtevna, a zelo hitra etapa. Enkrat sem se precej zakopal v mivko, kar pomeni nekaj izgubljenih minut, sicer pa je prišla v igro matematika. V skoraj 200 km speciala ni bilo dolivanja goriva, zato je bilo to treba vzeti v zakup. Na kontrolni točki na km 140 sem videl, da mi je že zmanjkalo bencina v sprednjih rezervoarjih in da bo treba zapreti plin. Po tej točki sem po domače povedano nehal tiščati in precej spustil plin. Poraba v mivki je velika, zato je treba biti zelo previden," je po koncu etape sporočil Mulec.

Povedalje še, da so tablete k sreči prijele in dodal, da je "zdaj že tako blizu cilja, da se je glava začela drugače obnašati".

"Vse prejšnje dni je bil moj fokus dober rezultat, zdaj pa bo moj rezultat cilj."

Med avtomobilisti je še eno zmago dosegel Francoz Sebastien Loeb, ki je bil najhitrejši med puščavo Rub Al-Kali in Šajbo, z zmago v etapi pa se je devetkratni svetovni prvak v reliju povzpel tudi na skupno drugo mesto.

Loeb je dosegel cilj s 3:19 minute prednosti pred Švedom Mattiasom Ekstromom. "Vsak dan napredujemo. Ponovno smo na drugem mestu. To je najboljše, kar smo lahko naredili," je ob prihodu v cilj dejal Loeb.

S petimi zaporednimi etapnimi zmagami je Loeb izenačil rekord Finca Arija Vatanena iz leta 1989.

Dirkač Toyote Naser Al-Atijah, štirikratni zmagovalec Dakarja (2011, 2015, 2019 in 2022), po današnjem tretjem mestu še vedno vodi v skupnem seštevku. Loeb v skupni razvrstitvi za njim zaostaja uro in 27 minut.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja