Dirkalni Peugeot 207 S2000 - na elektriko!

1. 11. 2016
Deli

Avstrijsko podjetje Stard, katere lastnik je Skupina Stohl, je na osnovi Peugeota 207 S2000 razvila električni dirkalnik, ki ustreza pravilnikom FIA za reli in predvsem za relikros. 

Dirkalnik so poimenovali Stard Hiper MK1, pohvali pa se lahko s 544 'konji' in kar 760 Nm, že sedaj pa lahko 15 minut dela na polno. Kaj to pomeni? To pomeni slabost nenavajenega sovoznika pri polnem pospešku, saj enostopenjski menjalnik poskrbi za konstanten pospešek, in končno hitrost 195 km/h. Dirkalnik ima seveda štirikolesni pogon, ki ga zagotavljata dva elektromotorja, trenutno pa že načrtujejo štiri ločene elektromotorje.    

Dirkač Manfred Stohl je dirkalnik seveda preskusil. "Že samo dejstvo, da 1.250 kilogramov težak dirkalnik doseže 90 odstotkov največjega navora v samo 40 milisekundah, priča, da je želodec sovoznika precej na udaru," se je smejal Stohl, ki je še dodal, da dirkalniku že predelujejo zavore, ki bodo omogočale rekuperacijo. 

Sicer posebni Peugeot 207 še ni zrel za resno nastopanje pa tudi FIA z električni dirkalniki za relikros in reli še nima resnih načrtov, vendar Stohl pravi, da ko bo čas dozorel bodo oni že imeli zmagovalni dirkalnik. (AMr)

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel