Edini slovenski adut že v Argentini

Konec tedna bo na prvi dirki svetovnega prvenstva v sezoni 2023 nastopil le en slovenski dirkač. Svetovni prvak v elitnem razredu MXGP Tim Gajser bo zaradi poškodbe izpustil uvodni del sezone, v razredu MX2 pa svojo zadnjo sezono na tej ravni začenja Jan Pancar.

Edini slovenski adut že v Argentini (foto: Profimedia) Profimedia
10. 3. 2023

"Na žalost je v življenju tako, da se lahko kaj zgodi. Upam, da se bo Tim čim prej pozdravil, ne bo pa glede tega nič večji pritisk," je o tem, da bo edini slovenski predstavnik v SP vsaj v prvem delu, dejal Pancar na nedavnem druženju z mediji na Vranskem.

Za Pancarja bo začetek sezone SP v Argentini hkrati pomenil nekaj novega in začetek slovesa. Doslej še nikoli ni vozil na vseh dirkah v sezoni, zaradi finančnih razlogov je namreč v prejšnjih sezonah opuščal udeležbo na dirkah na drugih celinah. Zdaj bo nastopil že na uvodni postaji v Villi La Angosturi.

"Veliko večji finančni zalogaj je, pa tudi več organizacije pri transportu, hotelih, letalih ... A glede na to, da je zadnja sezona in ker imam dobre pokrovitelje, sva se z očetom odločila, da bom vozil celotno sezono. Odločitev ni bila lahka, saj so stroški veliki, že samo letalske vozovnice so zelo drage," je dejal Pancar in dodal, da sta z očetom, s katerim sodelujeta v ekipi, ves februar preučevala, kako stvari izpeljati najbolje.

V pripravah se je posvetil predvsem tehniki, ki je temelj za hitrost. Prepričan je, da bo dosegel vrhunske rezultate, če bo prenesel hitrost s treningov. Manjšo težavo je predstavljala poškodba kolena, a je zdaj že dovolj zdrav, da ga na motorju to ne ovira. "Za zdaj lahko normalno vozim. Malo se pozna, ker nisem 'navožen'. Čez sezono bom potreboval več časa, da bom prišel v formo, a se zdaj počutim odlično," je o pripravah in poškodbi dejal Pancar.

V MX2 ga izzivi v SP čakajo le še letos, potem bo zaradi pravil tekmovanja moral razred zamenjati oziroma bo presegel starostno mejo.

"Na žalost je to zadnja sezona v MX2. Skušal bom narediti čim boljši rezultat in si pripraviti izhodišče za naslednjo, ko bom prestopil v MXGP," pravi Pancar.

Že zdaj razmišlja dolgoročno, saj bo, če bo šlo vse po načrtih, s svojo lastno ekipo, s katero nastopa v SP, prestopil v najmočnejši razred. Pričakuje, da bo tekmovanje tudi letos izenačeno, a s še več tekmeci. "Zaradi novega pravila bo več voznikov, a vsi najboljši so bili že lani. Več bo slabših oziroma podobno hitrih. Pomembni bodo starti, da bom spredaj in se izognil kaosu. To sem veliko treniral pozimi in mislim, da ne bo težav," je pojasnil slovenski dirkač.

V prejšnjih sezonah je Pancar že nekajkrat segel med deseterico na posameznih dirkah, v lanski pa je dokazal, da je tudi stalen, saj je čez celotno sezono ohranjal stik z najboljšimi in seštevek končal na 11. mestu. Zdaj si želi, da bi naredil še korak naprej, najprej s stalnimi uvrstitvami med deseterico, pozneje pa tudi med pet.

"Za začetek je zaradi poškodbe cilj med deset, med sezono pa se lahko, če bo vse po načrtih, peljem tudi v ospredju," pravi Pancar.

Domače dirke še ne bo, a pravi, da je veliko dobrih prog v Evropi. Prvi izziv bo zanj argentinska dirka, na kateri še ni nastopal. "Veselim se novih prog, ta bo kar pravi izziv. Progo sem si v posnetkih že pogledal, poznam jo na pamet, a kamera ponudi drugačno sliko kot v živo. Ko jo vidiš s svojimi očmi, si lahko že v nekaj krogih zapomniš vse skoke. Meni to ponavadi ne dela težav," je menil Pancar pred uvodom na neznanem terenu.

Preberite še: Tim Gajser po poškodbi že trenira! (VIDEO)