F1: Na pota stare sprte slave

13. 4. 2015
Deli

Na tretji dirki letošnje sezone formule 1 v Šanghaju je prepričljivo slavil Lewis Hamilton, drugi je bil njegov ekipni tovariš Nico Rosberg, a bolj kot to je na površje spet prišlo nuno staro rivalstvo. Da je bil Sebastian Vettel tretji, ni zanimalo tako rekoč nikogar.

Mnogi bi rekli, da je bilo le vprašanje časa. Kdaj bo med Lewisom Hamiltonom in Nicom Rosbergom spet prišlo do kratkega stika. Ta je med moštvenimi tovariši zelo običajen, skoraj naraven pojav, le redki dirkaški pari so znali shajati eden z drugim tako, da so imeli korist od tega vsi. Posebej, če so bila razmerja moči precej enakovredna, potem je vedno in povsod prihajalo do kratkih stikov. Samo spomnimo se smrtnega sovraštva med Alainom Prostom in Ayrtonom Senno pri McLarnu, pa Hamiltonom in Alonsom v isti ekipi, Niglom Mansellom in Nelsonom Piquetom sredi osemdesetih pri. Ko je vedno razposajeni Piquet gladko izjavil, da naj bi bil Ayrton gej.

Zato ni nenavadno, da je med Lewisom Hamiltonom in Nicom Rosbergom, kljub ali pa zaradi njunega dolgoletnega poznanstva, ko sta še kot otroka dirkača v istih karting ekipah, prišlo zdaj, ko je eden že dvakrat stopil na sam vrh formule 1, drugi (Nico Rosberg) pa si na vse kriplje prizadeva tja še priti, spet prišlo do užaljenosti, očitanj in še česa.

In to je tisto, s čimer se napajajo egocentrični dirkači in vedno pikantnih zgodb željni mediji. Kajti to je ena od stvari, ki poganja formulo 1 kot posel, ne le motorji.

Hamilton je na Šanghaju spet zmagal, Rosberg je po dirki z dolgim nosom razlagal, da je Britanec vmes namerno vozil prepočasi, da se je na Rosberga uspel »prilepiti« Vettel. In s takimi reakcijami, pa tudi če bi imel prav, si Rosberg ne bo razširil krog privržencev, prej obratno. Kajti on je eden zelo redkih dirkačev, ki so ga ob zmagi gledalci na dirkališču izžvižgali. Ne, Nico Rosberg bo v letošnji sezoni, če bo nadaljeval s takim 'tempom', hitro zapravil ne le simpatije gledalcev temveč simpatije v ekipi. Kajti formula 1 je svet, kjer je hierarhija alfa in omega.

VN Kitajske, Šanghaj

  1. Lewis Hamilton, Mercedes 1.39:42,008
  2. Nico Rosberg, Mercedes +0,714 sek
  3. Sebastian Vettel, Ferrari +2,988 sek
  4. Kimi Raikkonen, Ferrari +3,835 sek
  5. Felipe Massa, Williams +8,544 sek
  6. Valtteri Bottas, Williams +9,885 sek
  7. Romain Grosjean, Lotus +19,008 sek

Točkovanje dirkačev

  1. Lewis Hamilton, 68
  2. Sebastian Vettel, 55
  3. Nico Rosberg, 51

Točkovanje moštev

  1. Mercedes, 119
  2. Ferrari, 79
  3. Williams, 48

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol