Fia: Red Bull je leta 2021 presegel dovoljeno proračunsko zgornjo mejo

11. 10. 2022
Deli
Fia: Red Bull je leta 2021 presegel dovoljeno proračunsko zgornjo mejo (foto: Red Bull)
Red Bull

Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) je sporočila, da so pri ekipi formule ena Red Bull leta 2021 presegli dovoljeno proračunsko zgornjo mejo. Pravila so kršili tudi pri ekipi Aston Martin. Kot je poročala nemška tiskovna agencija dpa, Fia še ni določila kazni ekipama.

Proračunske omejitve so v F1 vpeljali, da bi pocenili šport in ustvarili bolj enake pogoje za vse ekipe.

Za Red Bull dirka nizozemski as formule ena Max Verstappen, ki je v nedeljo z zmago na dirki svetovnega prvenstva v japonski Suzuki še drugič postal svetovni prvak. Po sezoni 2021 bo namreč z naslovom svetovnega prvaka sklenil tudi sezono 2022. Aston Martin je ekipa nemškega šampiona v formuli ena Sebastiana Vettla.

Preberite še: Formula 1, analiza dirke (Andraž Zupančič): ko še prvak ni bil prepričan, da je prvak

V krovni avtomobilistični organizaciji so poudarili, da se ekipe za prekrške lahko kaznujejo denarno ali z odvzemom prvenstvenih točk na lestvici konstruktorjev. Točke pa odvzamejo le, če je zgornja meja stroškov znatno presežena.

To bi veljalo, če bi katera od ekip za več kot pet odstotkov presegla mejo, ki je postavljena pri znesku 148,6 milijona dolarjev (152,6 milijona evrov) za prejšnje leto.

Pri Red Bullu naj bi šlo za "malenkostno prekoračitev" limita, pri Astonu Martinu pa za "kršitev postopkovnih finančnih predpisov", je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel