Formula 1: dirka za zgodovino z objokanim Russllom in penastim Verstappnom

13. 11. 2022
Deli

Zmagovalec predzadnje dirke letošnje sezone formule 1 je George Russell, z Lewisom Hamiltonom (oba Mercedes) pa sta srebrni ekipi pripeljala prvo letošnjo posamično in tudi dvojno zmago. Russell je bil najhitrejši že na sprinterski dirki. Tretje mesto je šlo Carlosu Sainzu. Odnosi med dirkači v posameznih ekipah pa se približujejo vrelišču.

Dirka v Sao Paulu bo vsekakor šla v zgodovino zaradi kar nekaj dejstev: prvič v karieri je George Russell zmagal, in to ne le na glavni dirki, ampak tudi na krajši sprinterski preizkušnji. Prvič je bil, tudi po zahvali vremena, na kvalifikacijah najhitrejši Kevin Magnussen (Haas). Še posebej zanimivo pa je postalo, ko so se dirkači začeli medsebojno obtoževati in dobesedno prositi za mesta na dirki in s tem nove točke.

A vse to Russlla ni veliko skrbelo, on je odpeljal svojo dirko tako rekoč popolno in bil ves konec tedna med najhitrejšimi. »Ostajam brez besed. Celo življenje sem garal, pa ne samo jaz, celotna družina se je odrekla marsičemu, da sem lahko stopil na najvišjo stopničko v formuli 1. Ko sem se vračal v bokse, so me preplavila čustva, nisem mogel zadrževati solz. Verjetno bom zares dojel šele čez dan ali dva,« je bil zadovoljen Russell.

Drugouvrščeni Lewis Hamilton je pokazal, da je lahko še vedno pravi mojster volana, če mu to le dopušča dirkalnik. »Z Verstappnom sva se zataknila, a bil sem pred njim, to je videlo tudi vodstvo dirke. V nadaljevanju pa sem se moral zelo potruditi. Ne morete si predstavljati, kako sem vesel te dvojne zmage. Koliko živcev in energije je bilo vloženo v ta rezultat v letošnji sezoni. Georgeu pa še posebej privoščim, verjamem, da ne bo ostal le pri tej zmagi,« je dodal Lewis Hamilton.

Carlos Sainz je iz povsem pokvarjenega konca tedna izvlekel še veliko: »Nismo bili kos Mercedesu. Gume niso najbolje delovale in zdaj se bomo morali na zadnji preizkušnji zelo potruditi, da pred Mercedesom obdržimo sušno drugo mesto med konstruktorji

Pri Red Bullu napak ni manjkalo, kar kaže na to, da komaj čakajo, da bo konec že tako ali tako odločene sezone. Verstappen je nizal napako za napako in na koncu izvlekel še nekaj točk, a perje je letelo takoj po dirki. Perez je namreč dobil ukaz, da spusti predse Nizozemca, ki je želel prehiteti Alonsa, to pa mu do konca dirke ni uspelo. In bi moral, po navodilih ekipe, spet nazaj spustiti Pereza. In tega seveda ni storil ter se po radijski zvezi pridušal, da ga naj česa takega nikoli več ne prosijo. Sergio Perez pa je o dirki dejal, da je Verstappen zdaj vsem pokazal, kakšen dirkač in kakšen športnik je, in da ne bi osvojil teh dveh naslovov prvaka brez njegove pomoči. Ter dodal, da vseeno verjame, da mu bo Verstappen na zadnji dirki, in če bo to potrebno, vseeno pomagal v njegovem dvoboju z Leclercom. Čemu bo res, je že druga zgodba.

Podobno, le da manj ostro, je bilo pri Ferrariju. Leclerc, ki se je med dirko zataknil z Norrisom, je skušal proti koncu dirke pri svoji ekipi doseči, da bi ga Sainz spustil predse, saj, kot je dejal, potrebuje vsako točko v dvoboju s Perezom. In tega ukaza Sainz ni dobil, Monačan pa je ostal z dolgim nosom.

Peto mesto je šlo Alonsu, ki pa je svojih pet minut jeze doživel na sprinterski dirki. Tam sta se zataknila z ekipnim tovarišem Oconom in to celo dvakrat, tako da je bil Španec nadvse nejevoljen: »Zahvaljujoč našemu prijatelju sem ostal brez dobre uvrstitve na sprintu. K sreči se je potem vsaj na glavni dirki pokazalo, kako konkurenčen je bil naš dirkalnik. Še ena dirka pa ne bom imel več takih težav z Oconom,« je bil neposreden Alonso. Mi pa lahko dodamo, da bo v prihodnjem letu v ekipi z drugim nadvse problematičnim dirkačem Lancom Strollom, ki je tudi v Braziliji poskrbel za veliko zavijanja z očmi.

Alfa Romeo je po dirki dobil kazen tisoč evrov, ker je eden od njihovih članov neprevidno postopal po boksih, ravno na poti Micku Schumacherju, ki se je peljal na prostor za menjavo gum. Na srečo sta drug drugega opazila pravočasno in zadeva se je srečno iztekla.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"