Razpad Red Bulla? Konstruktorski genij zapušča avstrijsko moštvo in se seli k ...

26. 4. 2024 | STA
Deli
Razpad Red Bulla? Konstruktorski genij zapušča avstrijsko moštvo in se seli k ... (foto: Profimedia)
Profimedia

Novica je odjeknila kot strela iz jasnega, kriva pa naj bi bila afera "Horner".

Konstruktor Adrian Newey, ki v svetu formule 1 velja za najboljšega oblikovalca dirkalnikov, bo zapustil moštvo Red Bull, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V moštvu je sicer od leta 2005 in je razvil dirkalnike, s katerimi je avstrijska ekipa osvojila 13 svetovnih naslovov prvaka med dirkači in konstruktorji.

Profimedia

Kot poroča AFP, ki se sklicuje na britanske medije, predvsem BBC, je med razlogi za konec sodelovanja tudi afera vodje moštva Christiana Hornerja. Ta je bil osumljen spolnega nadlegovanja ene od sodelavk v moštvu, a ga je matično podjetje po interni preiskavi spoznalo za nedolžnega.

A čeprav je uradno zdaj v moštvu vse v redu, so zaradi tega nastala trenja med zaposlenimi, posledica pa naj bi bil tudi odhod Neweyja. BBC se je skliceval na zanesljive vire, ki so potrdili bodočo selitev. V moštvu sicer, kot še dodaja AFP, informacije o Neweyju niso potrdili. "Adrian ima pogodbo vsaj do leta 2025 in nič ne vemo o tem, da bi menjal ekipo," so sporočili iz Red Bulla.

Profimedia

Svetovni prvak Max Verstappen je v prejšnji sezoni močno prevladoval z Red Bullovim dirkalnikom, saj je dobil kar 19 od 22 dirk, ekipa pa je v celotni sezoni ostala brez zmage na samo eni preizkušnji. V aktualni sezoni pa je Red Bull dobil štiri od petih dirk.

V dolgi in uspešni karieri je sicer Newey sodeloval tudi z drugimi ekipami, med drugim z Williamsom in McLarnom. Po poročanju BBC pa naj bi bila njegova naslednja delovna postaja Ferrari.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan