Ne le dež, petkov dan v Šanghaju je krojil tudi - požar

19. 4. 2024 | Gregor Žvab , STA
Deli
Ne le dež, petkov dan v Šanghaju je krojil tudi - požar (foto: Profimedia)
Profimedia

V vsem kaosu in spremenljivih razmerah pa je kvalifikacije pred jutrišnjo sprintersko preizkušnjo na kitajskem dobil McLarnov Lando Norris.

Britanec Lando Norris (McLaren) je bil najhitrejši v kvalifikacijah za sobotni sprint svetovnega prvenstva formule 1. Na peti dirki sezone v deževnem Šanghaju je bil trikratni svetovni prvak in vodilni v prvenstvu, Nizozemec Max Verstappen (Red Bull), četrti.

Profimedia

Drugi je bil sedemkratni prvak, prav tako Britanec Lewis Hamilton (Mercedes), tretji pa dvakratni prvak Fernando Alonso iz Španije (Aston Martin).

Sprinterska dirka se bo v soboto začela ob peti uri po srednjeevropskem času in bo dolga 19 krogov na 5,451 km dolgi progi. Dopoldne bodo nato sledile kvalifikacije za nedeljsko običajno dirko.

Po štirih prizoriščih ima Verstappen, ki je dobil tri dirke, 77 točk. Premagan je bil le v Avstraliji, kjer je odstopil. Drugi v točkovanju za SP je Mehičan Sergio Perez (Red Bull, 64), tretji Monačan Charles Leclerc (Ferrari, 59), sledita Španec Carlos Sainz (Ferrari, 55) in Norris (37).

Ni pa bil dež edini faktor današnjega dne v Šanghaju. Prvi prosti trening je bil namreč prekinjen z rdečo zastavo, razlog pa - travni požar. Na sploh so nihale tudi temperature, spreminjalo se je stanje proge, tako da je bil tale petek pravi izziv za vse ekipe.

Kraljevo tekmovanje v avtomobilizmu se je vrnilo na Kitajsko prvič po letu 2019. Pandemija novega koronavirusa je prekinila niz tekem, ki so v tej državi potekale od leta 2004. Kitajske oblasti so namreč sprejele zelo stroge ukrepe za zajezitev pandemije, zato so bila odpovedana tudi največja športna tekmovanja.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan