Formula 1: Velika nagrada Malezije

31. 3. 2014
Deli

Druga dirka sezone v Maleziji je pokazala nekaj: Mercedesu trenutno ni kos nobena ekipa.

Pa ne le njihovi ekipi, tudi njihovim motorjem, saj je med prvimi desetimi dirkalniki kar sedem imelo Mercedesovo pogonsko enoto. Dokaz več, da so letos Nemci med največjimi favoriti.

Lewis Hamilton je na tej dirki vozil poljubno hitro, vodil od starta do cilja, postavil najboljši čas kroga in bil najhitrejši tudi na kvalifikacijah, pravi dirkaški 'hat-trick', ki se ga ne brani noben dirkač.

Drugi je bil Nico Rosberg, ki je presenetil predvsem na startu, posebej Sebastiana Vettla. Aktualni svetovni prvak se niti ni zavedal, kaj se dogaja ob njem, dokler skoraj ni bilo prepozno, Rosberg pa nad tem manevrom ni bil najbolj navdušen. Ta se počasi razvija v veliko bolj agresivnega dirkača, ki je letos očitno naredil velik miselni preskok, v slogu celotne formule 1.

Z dvojno zmago so srebrni postavili svojevrsten mejnik oziroma prekinili 'urok': nazadnje sta srebrni puščici na dirki formule 1 slavili dvojno zmago na VN Italije davnega leta 1955, ko je zmagal Juan Manuel Fangio, drugi pa je bil Piero Taruffi.

Medtem ko so srebni skakali do veselja, so pri Red Bullu sicer optimistično tuhtali, kaj narediti. Sebastian Vettel je osvojil tretje mesto, a je bil zelo daleč od zmage, živčnost ekipe pa se je pokazala pri Danielu Ricciardu. Spet mu jo je zagodel merilnik pretoka goriva, pri postanku pa so mu mehaniki preslabo privili kolo, a je vseeno speljal. Potem se je pri ponovnem dviganju dirkalnika očitno poškodovalo sprednje krilce, ki je popustilo med vožnjo, in Avstralec je moral odnehati. Tako si je pri enem samem postanku prislužil 10-sekundno dodatno kazen ter deset mest slabši startni položaj na naslednji dirki.

Z dirko ni bil zadovoljen tudi Kimi Raikkonen, krivec za to pa je bil Kevin Magnussen. Obema je mladi Danec zaradi neučakanosti uničil dirko, a tudi to je del 'šole dirkanja' v formuli 1, skozi katero bo moral Magnussen, ki pa je očitno v letošnjo sezono šel dobro pripravljen. Naslednja dirka je 6. aprila v Bahrajnu.

Besedilo Andraž Zupančič, foto moštva

VN Malezije, Sepang

1.    Lewis Hamilton, Mercedes    1.40:25,974

2.    Nico Rosberg, Mercedes    + 17,313 sek

3.    Sebastian Vettel, Red Bull    + 24,534 sek

4.    Fernando Alonso, Ferrari     + 35,992 sek

5.    Nico Hülkenberg, Force India    + 47,199 sek

6.    Jenson Button, McLaren + 1:23,691 min

7.    Felipe Massa, Williams     + 1:25,076 min

Točkovanje dirkačev

1.    Nico Rosberg 43

2.    Lewis Hamilton 25

3.    Fernando Alonso 24

Točkovanje moštev

1.    Mercedes 68

2.    McLaren 43

3.    Ferrari 30

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"