Formula 1, VN Madžarske - Ko Hamilton ne pozna usmiljenja

20. 7. 2020
Deli

Zmagovalec tretje dirke letošnje sezone formule 1 v Budimpešti je Lewis Hamilton (Mercedes). Drugo mesto je, po veliki napaki pred začetkom dirke, osvojil Max Verstappen (Red Bull), tretji pa je dirko končal Valtteri Bottas (Mercedes): Lewis Hamilton je s tem prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Razburljiva dirka na Madžarskem se je začela odvijati dejansko že pred začetkom Na mokri stezi je, ko se je peljala na startno mesto, s steze zdrsnil Verstappen in razbil svoj dirkalnik polomil je obese sprednjega levega kolesa. A se je Nizozemec še nekak privlekel do startnega mesta, kjer o njegovi mehaniki zavihali rokave in, kot trenutno kaže, v določenem roku še popravili dirkalnik.

A tudi ta mali čudež mehanikov ni bil dovolj da bi se Verstappen lahko kosal s Hamiltonom. Ta je speljal odlično, za razliko od moštvenega tovariša Bottasa, in potem enostavno samo še povečeval ter se na koncu veselil dirkaškega hat-tricka. Dirko je začel z najboljšega startnega mesta, zmagal in še odpeljal najhitrejši krog dirke.

»Enostavno je bilo vse popolno, moral sem malo bolj paziti na pnevmatike, na koncu pa sem lahko še odpeljal najhitrejši krog. Lepše ne moreš končati dirke,« je bil zadovoljen Hamilton. S tem je Britanec slavil svojo 86-to zmago in osmo na istem dirkališču, s čemer je izenačil rekord Michaela Schumacherja (ta ja osemkrat zmagal na VN Francije). V Budimpešti je tudi leta 2013 tudi slavil svojo prvo zmago za ekipo Mercedes.

Max Verstappen se je po dirki najprej zahvalil mehanikom, ki so mu dejansko rešili dan: »Napaka na mokri stezi je bila velika, a mehaniki so storili nemogoče. Rešili so mi dirko, tako da se jim moram še enkrat zahvaliti. Iz težavnega konca tedna smo tako izvlekli še veliko,« je vedel povedati Nizozemec.

Valtteri Bottas pa ni deloval posebej zadovoljno: »Pričakoval sem malo več. A luči na volanu so me zmedle in sem prehitro speljal. Tako sem izgubil veliko mest, na koncu pa mi je zmanjkal krog ali dva da bi prehitel Verstappna.«

S tem je Mercedes samo še utrdil premoč v letošnji sezoni, saj so bili ostali tekmeci enostavno prepočasni, spet je le eden od Ferrarijevih dirkačev prišel do toč. To pot je bil to Vettel, medtem pa se je moral Charles Leclerc, tudi zaradi slabe strategije in izbire pnevmatik, zadovoljiti z 11. Mestom.

Formula 1 bo zdaj počivala 14 dni saj bo naslednji dirkaški dvojček, torej dve dirki, na sporedu 2. in 9. avgusta v Silverstonu.

Tekst: Andraž Zupančič

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja