Gajser svetovno prvenstvo zaključil z zmago

24. 9. 2023
Deli

Tekmovalce čaka le še pokal narodov, ki bo na sporedu čez dva tedna v Franciji.

Slovenski motokrosist Tim Gajser je zmagovalec zadnje dirke svetovnega prvenstva v tej sezoni v Matterley Basinu za veliko nagrado Velike Britanije, potem ko je po prvi dobil tudi drugo vožnjo. Naslov prvaka si je v elitnem razredu MXGP že pred zadnjo postajo prvenstva privozil Španec Jorge Prado.

Profimedia

Gajser je v tej sezoni zaradi poškodbe in dolgega okrevanja izpustil skoraj dve tretjini dirk. Vrnil se je pozno poleti, po vrnitvi dosegel tudi že prvo zmago v Turčiji, na prejšnji preizkušnji v italijanski Maggiori je bil peti, sezono pa je zaključil na vrhuncu z zmago v Angliji.

Tu je že sobotne kvalifikacije končal kot tretji, danes pa je v prvi vožnji tudi v prvi polovici vozil na tem mestu za Nizozemcem Glennom Coldenhoffom in Pradom.

A nekaj krogov pred koncem je Prado naredil napako in zapeljal s steze, tako da se je lanski svetovni prvak prebil na drugo mesto in se takoj podal v lov za Nizozemcem. Do konca sta uprizorila oster boj, v katerem je bil boljši Slovenec in si privozil prvo mesto. Do konca vožnje je na drugo pred Coldenhoffa prišel še Švicar Jeremy Seewer.

V drugi vožnji je Gajser solidno startal in bil med vodilnimi, po napaki in padcu Prada v enem izmed naslednjih zavojev pa je prišel na drugo mesto spet za Coldenhoffa. A tokrat je zanj potreboval približno devet minut in že je švignil mimo Nizozemca, nato pa v nadaljevanju vozil sam v ospredju. V cilj je na drugem mestu pripeljal Francoz Romain Febvre, tretji je bil Španec Ruben Fernandez.

Profimedia

Dirko je skupno na drugem mestu končal Seewer, ki je bil v drugo četrti, na tretjem pa Febvre.

"Ne bi si mogel želeti boljšega zaključka sezone. V Matterley Basinu vedno rad dirkam, zato mi zmaga na tej progi veliko pomeni. Danes sem obakrat dobro startal, nato pa vozil tekoče. Z ekipo smo trdo delali. Ni bilo lahko, zato sem zelo vesel, da smo dobro končali sezono. V novo odhajam izredno motiviran," je po 45. zmagi v SP povedal Gajser.

Kljub skromni predstavi Prada razplet današnje dirke ni vplival na vrh prvenstva v MXGP, saj je imel Prado neubranljiv naskok pred Febvrom. Španec je na koncu slavil z 921 točkami, Francoz jih je na drugem zbral 854. Na tretjem mestu je sezono sklenil Seewer (759), Gajser pa na 11. (298). Pred sklepno dirko je bil Slovenec na 13. mestu.

V razredu MX2 je danes slavil Belgijec Jago Geerts, ki je bil najhitrejši v drugi vožnji in tretji v prvi. Na drugem mestu je končal zmagovalec prve vožnje, Nemec Simon Längenfelder, ta je bil v drugo četrti. Tretji je bil Italijan Andrea Adamo, ki je svetovni prvak postal že pred zadnjo dirko sezone. Drugo mesto v prvenstvu je osvojil Geerts.

Profimedia

V tem razredu je nastopil Jan Pancar in danes osvojil 12. mesto. Po 15. mestu v prvi vožnji je bil v drugo deseti. Kot Gajser je tudi on sezono v skupni razvrstitvi sklenil na 11. mestu.

Jaka Peklaj je tokrat vozil dirko evropskega prvenstva v konkurenci z vozniki na 250-kubičnih motociklih in zasedel 33. mesto.

Zadnja dirka je služila tudi kot dobra priložnost za priprave na ekipno svetovno prvenstvo oziroma pokal narodov. Ta bo na sporedu od 6. do 8. oktobra v Erneeju v Franciji, Slovenijo pa bodo zastopali Gajser, Pancar in Peklaj.

Preberite še: Reli za DP v Novi Gorici: Boj za naslov še bolj odprt ...

BONUS VIDEO: Renault, ki piše zgodovino: Napočil je konec bencinu in legendarni oznaki …

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol