Gorske dirke: Prek najhitrejši v Ajdovščini

27. 4. 2012
Deli

Aleš Prek (Porsche 911 GT3) je za slabe štiri sekunde zmagal na letošnji prvi dirki za državno prvenstvo v gorskem avtomobilizmu.  

Mogoče je evropski prvak res veljal za favorita, vendar se je Vrhničan zavedal, da bo aktualni državni prvak Milan Bubnič (Lancia Delta Integrale) hud zalogaj. "Na dirkalnik se še navajam, saj ni bilo priložnosti, da bi ga prej stestiral," je dejal Prek, ki je hkrati še priznal, da se dirkanja po dežju z zmogljivim Porschejem sploh ne veseli. Treningi so pokazali, da je Bubnič res dostojen tekmec, njegova zelo zmogljiva Lancia pa je preko zime dobila še obvolanske ročice, s katerimi Postojnčan lažje prestavlja. Toda Prek se je znova izkazal po hitri vožnji, ki ob mirnih živcih vedno pomeni samo eno: zmago! Tretji je bil Peter Marc, ki je iz Peljhanove delavnice dobil povsem novega Mitsubishija Lancerja EVO IX. "Po sedmih mesecih je kar lepo znova sesti v dirkalniku," je dejal najbolj hiter slovenski računalničar, hkrati pa pohvalil novo elektroniko, ki daje japonski tehniki veliko navora in vozniku prijazen odziv. Pravi, da Lancerju manjkajo le še zmogljivejše zavore, vozniku pa dirkaški kilometri.

Hujšo nesrečo je na tretjem treningu doživel Lucijan Vovk (Citroen C2 R2), ki je tako na najslabši možni način zaključil svojo domačo dirko. Kljub predelanemu Citroenčku je Primorec skesano, vendar na svojih nogah zapustil nesrečni ovinek.

V diviziji II je bilo zelo tesno, saj so se do konca za najvišja mesta potegovali kar trije vozniki v različnih Renaultih: Alojz Udovč, Matevž Boh in Slavko Zorman. Na koncu je z razliko zgolj 71 stotink slavil Udovč (Renault Clio R3), ki je tako na najlepši način pozabil na lansko nesrečo na Gorjancih, drugi je bil presenetljivo hitri Boh mlajši, tretji pa Zorman. Ob Matevžu (ki je tokrat najel Clia RS skupine N pri V Racingu) smo pogrešali njegovega očeta Sandija, kateremu je menda pred dirko odpovedal motor na Mitsubishiju Lancerju, manjkali pa so tudi Sašo Horvat (z Mitsubishijem Lancerjem je bil celo prijavljen), Andrej Skrbinšek (Peugeot 207), Andraž Hribar (Mitsubishi Lancer), Marko Mlakar (VW Golf) ... Očitno je recesija krepko udarila po tej avtomobilski športni panogi.

V diviziji I je premočno slavil Daniele Trani (Citroen AX 1.4 GTI), saj je drugouvrščenega Manuela Dessarda (MG ZR 105) prehitel kar za slabih 9 sekund, tretjega Simona Rončela (Suzuki Swift GTI) pa za 18 sekund! Najhitrejši med vozniki Yugov je bil Sebastjan Kobal. 

Prihodnja domača gorska dirka bo šele čez dva meseca na Gorjancih. (AM)

FOTO: Uroš Modlic 

REZULTATI

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol