TRAGIČNA NOVICA: Irski dirkač Craig Breen tragično preminil na testiranju pred relijem WRC na Hrvaškem

13. 4. 2023 | Gregor Žvab
Deli

Kot poročajo hrvaški mediji, je Breen umrl po nesreči na testiranju pred dirko za WRC, njegov sovoznik naj bi ostal nepoškodovan.

Kot poročajo številni hrvaški in mednarodni portali, med drugim tudi 24sata.hr, je Breen s sprednjim, levim delom svojega Hyundaia trčil v lesen steber in bil na mestu mrtev. Nesreča se je zgodila med testiranjem za naslednjo  preizkušnjo WRC pri naših južnih sosedih. Do tragičnega dogodka je prišlo v bližini mesta Lobor, severno od Zagreba. Njegov sovoznik James Fulton naj bi jo odnesel brez posledic.

Craig Breen se je rodil 2. februarja leta 1990. V svoji karieri je nastopil na 81 relijih za svetovno prvenstvo, osemkrat je stal na stopničkah, skupno pa je osvojil 30 zmag na hitrostnih preizkušnjah. V svoji karieri je sedel za volanom tovarniških dirkalnikov Peugeota, Hyundaia, Citroëna, Forda in letos znova Hyundaia. Letos kot tretji oz. četrti voznik.

Zadnji reli Mehiki je odpeljal sredi marca, pred tem pa je na Švedskem dobil štiri hitrostne preizkušnje in osvojil skupno drugo mesto. V razvrstitvi svetovnega prvenstva je trenutno na šestem mestu.

Na sploh je bil Craig Breen znan kot večno drugi, saj v svoji karieri ni zmagal na nobenem reliju za svetovno prvenstvo. Tudi njegova bilanca nesreč je precej nezavidljiva, saj je še posebej v časih pri M-Sportu nanizal veliko število odstopov. Letos bi moral odpeljati tudi portugalsko prvenstvo in sicer z dirkalnikom Rally 2, a je že na drugem reliju popolnoma uničil Hyundai i20 Rally2 (potem ko je dobil prvega).

Smrtne nesreče v reliju so zadnja leta z razvojem varnostne tehnologije postale prava redkost, a kot vidimo, se še vedno lahko zgodijo. Prav trki v ograje so najbolj nevarni. Pri tovrstnih nesrečah jo sicer bolj pogosto skupijo sovozniki, saj je razmerje žrtev med vozniki in sovozniki skoraj 1:2.

Ekipi Hyundaia in celotni skupnosti v reliju izrekamo iskreno sožalje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol