Video: Peter Podlunšek bo v Budimpešti letel tudi med Donavo in Verižnim mostom

30. 6. 2017
Deli

Poleg verjetno najtežje proge v zgodovini prvenstva nad piloti 'visi' tudi let pod Verižnim mostom nad Donavo. Danes ob 16:00 kvalifikacije za 4. dirko Red Bull Air Race v sezoni! 

Piloti se še enajstič v zgodovini najhitrejše motošportne serije na svetu Red Bull Air Race vračajo na kraj zločina, v Budimpešto. Z ekstremno (in nekoliko ekscentrično) postavitvijo pilonov pa je proga nad Donavo prvič od pamtiveka dobila tudi svoje ime - Zver. Predviden čas za dva kroga v peklensko hitrem labirintu nad Donavo je le 48 sekund - tako je, ta vikend bo šlo v Budimpešti na nož.

Kaj se sme in kaj kaznuje

Piloti bodo skozi vratca poleteli vsaki dve sekundi in se kljub hitrosti do 400 km/h poskušali izogniti napakam, ki bi jih stale časovnega pribitka ali celo diskvalifikacije. Najhuje kaznovani prestopki svetovnega prvenstva Red Bull Air Race so nehorizontalno poravnana krila pri vstopu skozi vratca, napačna višina leta, zadetek pilona, prekoračitev dovoljenih G-jev in let čez varnostno linijo. Da bo proga nad Donavo še težja, pa bodo poskrbele tudi turbulence. Te neizogibno nastanejo, ker so stavbe na obrežjih višje od samih vratc. Piloni so visoki 25 metrov, piloti letijo približno na višini zgornjih 12 metrov, obrati na progi pa bodo zaradi vsega naštetega še toliko večji izziv. 

"Letenje le nekaj metrov od parlamenta je doživetje posebne vrste; užitek, a hkrati izjemno težko delo. Tu nad Donavo zadostuje že rahla sprememba vremena in dirka postane čista loterija. Leteti bo treba hitro in izjemno natančno, a to ni nobena novost. Dirko v Budimpešti doživljam kot svojo domačo, saj tu že tradicionalno vihrajo tudi slovenske zastave. Veselim se obiska prijateljev in podpornikov v hangarju in seveda upam, da nam bo vreme bolj naklonjeno, kot nam je bilo lani," je povedal naš Peter Podlunšek, ki bo ta vikend v Budimpešti letel že četrtič v svoji karieri. Leta 2015 je, takrat še kot pilot Izzivalec (razred Challenger), v Budimpešti že stal na stopničkah in spomin je še živ.

Peter se po odličnem drugem mestu v San Diegu in solidnem letenju na japonski dirki trenutno nahaja na čelu druge polovice lestvice skupnega seštevka - na osmem mestu. Po dveh zmagah s 30 točkami vodi Japonec Yoshi Muroya, pred Šonko (najhitrejšim pilotom petkovih prostih treningov) in aktualnim svetovnim prvakom Doldererjem.

Edini z navzdol obrnjenimi krilci

Lansko leto, ko sta dirko nad Donavo odločila Dolderer, še bolj pa noro vreme, je Peter nastopil še z nedodelanim letalom. Njegova navzdol obrnjena krilca (fotografija!) so sicer povzročila manjšo senzacijo, kljub pričakovanjem pa letos v prvenstvu niso dobila posnemovalcev. Tako je, ekscentrični zaključki kril letala Edge 540 V2 te dni praznujejo prvo obletnico, skupaj z nekaj modifikacijami mlajšega datuma in drznim slovenskim pilotom pa tvorijo izjemno hitro kombinacijo, ki je sposobna pristanka na stopničkah.

Že bežen pogled na progo izdaja tri sekcije, ki bodo krojile končni rezultat. Če bodo piloti pred vstopom v progo leteli pod verižnim mostom, jih bo to stalo veliko koncentracije - most je namreč nižji od 'dovoljenega letalnega okenca' na vrhu pilona, kar pomeni, da se bodo tik za mostom letala morala dvigniti in bo pilotom le stežka zadeti idealno vstopno hitrost v progo (200 vozlov ali 370 km/h). Druga sekcija, kjer bodo piloti morali biti previdni, bo oster kot v sedmih vratcih, kjer se bodo precej približali varnostni liniji, tretja past pa je bolj pričakovana, le da bo vertikalni obrat v Budimpešti še toliko zahtevnejši zaradi turbulenc.

Peter z ekipo Peter Podlunšek Racing/PP37 se dirke neizmerno veseli, pogled na vremensko karto pa izdaja, da vikend ne bo prevroč - žal ga znajo ohladiti plohe, za nedeljo pa je napovedan tudi malo močnejši veter. Upajmo, da so se vremenoslovci zmotili in da bodo vremenske razmere najboljše prav v trenutku, ko se bo z Zverjo spopadel najhitrejši slovenski motošportnik.

Kvalifikacije se začnejo danes ob 16. uri, nedeljska dirka na izpadanje pa ob dveh.

NE POZABITE: Vse dogajanje si kjerkoli na svetu lahko ogledate Red Bull TV, doma pa v živo na Šport TV. 

Tina Torelli
foto: Balazs Gardi, Joerg Mitter, Samo Vidic, Armin Walcher/Red Bull Content Pool

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"