Matej Grudnik državni prvak že dirko pred koncem

7. 10. 2011
Deli

Slovenski reli dirkač je postal državni prvak v skupini N-2000, že ta trenutek pa razmišlja o sezoni 2012.

Kljub temu, da nas do zaključka sezone loči še ena dirka, in sicer rally Idrija, je zastavljen cilj za letošnjo sezono že dosežen: Naslov državnega prvaka v rallyu (skupina N-2000). Šestindvajsetletni Matej Grudnik, član V-Racing kluba iz Velenja, zaposlen v Revozu Novo mesto, je tako že dirko pred koncem osvojil zadostno število točk, za osvojitev naslova prvaka.

"Rek 'Slab začetek dober konec' mi nikoli ni bil pri srcu, vendar v tem primeru to velja. Sezona se je začela za odstopom na rallyu v Avstriji zaradi okvare menjalnika, vendar se je od tu naprej samo še dvigala. Drugo mesto na zelo zahtevnem in dolgem rallyu Saturnus, ki je štel za Evropski pokal, je bilo odlično nadaljevanje sezone, vrhunec pa je bila zmaga na domačem rallyu Velenje. Definitivno je poseben čar zmagati na domačih tleh pred domačimi navijači," sezono komentira Matej.

Za rallyem Velenje je sledil zahteven rally Maribor, ki je poleg Slovenskega državnega prvenstva štel tudi za Avstrijsko državno prvenstvo ter Mitropa pokal. Ta je prinesel 1. mesto v vseh prvenstvih in že nakazal verjetnost predčasne osvojitve naslova državnega prvaka. Slednji je prišel na rallyu Ajdovščina, kjer je drugo mesto zadostovalo za predčasno osvojitev končnega naslova. Matej je ob tem osvojil tudi skupno 3. mesto v kategoriji močnejših avtomobilov od njegovega Renault Clia RS (skupina R-2000).

Misli pa so v tem trenutku že usmerjene v prihodnjo sezono: "Zagotovo vsak dirkač ali športnik na splošno ob osvojitvi določenega cilja začne nemudoma razmišljati o višjih ciljih. Zagotovo je letošnji dosežek odličen, vendar je, če je le možnost, potrebno iti naprej. Letos sem osvojil tudi 3. mesto v višji kategoriji, kar pa je bil maksimalni izkupiček, glede na to da so avtomobili v tej skupini (R-2000) v primerjavi z mojim precej močnejši. Stopnička višje bi bila naslov državnega prvaka v tej kategoriji, vendar za to bo potrebno zamenjati obstoječega Renault Clia 2 RS z novejšim avtomobilom, npr. Renault Clio 3 RS R3. Želja, da bi se nekega dne usedel v tak avtomobil, je zelo velika, vendar so s tem povezani tudi precej večji stroški. Žal je pri avtošportu tako, da višje kot se vzpenjaš po kategorijah, sorazmerno se eksponentno dvigajo stroški. V veliki meri se sredstva za dirkanje črpajo iz družinskega proračuna, vendar pri kategorijah tega ranga bi že bila potrebna pomoč večjega podjetja, ki bi imelo interes v promoviranju samega sebe preko avtošporta. Konkretno imam tukaj v mislih nekaj večjih partnerjev za nabavo dirkalnega KIT-a R3 in ostalih dirkalnih delov."

Zadnja dirka letošnje sezone se bo torej odvijala v okolici Idrije in sicer 14. in 15. oktobra.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol