Moto GP: Quartararojeva mojstrovina in nerodnost Espargaroja

6. 6. 2022
Deli

Deveta letošnja dirka sezone za VN Katalonije v Montmelu je postregla z zanimivim dogajanjem predvsem na začetku in koncu. Dirko je na 4.675 km dolgem dirkališču iz najboljšega startnega položaja začel domačin Aleix Espargaro z Aprilio.

Besedilo: Peter Beguš

Espargaro je bil ves dirkaški konec tedna premočan za konkurente in je bil povsem pri vrhu na vseh prostih treningih in tudi na sobotnih kvalifikacijah, kjer je celo zrušil rekord steze. Da letos hitremu Aprilijinemu dirkalniku ta steza zelo ustreza, je bilo jasno tudi po dobrih predstavah njihovega drugega dirkača Mavericka Vinalesa, ki je bil ves konec tedna med deseterico najboljših in dirko tudi zaključil na zanj zelo solidnem sedmem mestu.

Dobro predstavo Aprilie so nekateri pripisovali predvsem vremenskim pogojem, saj so bile dnevne temperature krepko čez 30 stopinj Celzija, temperatura dirkaškega asfalta pa se je gibala med 50 in 60 stopinjami. Ker so bile napovedi podobne tudi za nedeljo, so številni pričakovali gladko zmago Aleixa Espargaroja pred domačimi navijači, kar je v Montmelo privabilo še nekaj tisoč dodatnih gledalcev, ki so se za ogled dirke odločili zadnji hip.

A že na startu dirke se je vse postavilo na glavo. Neobičajno dobro se je z mesta izstrelil Francoz Fabio Quartararo, ki je bil z Yamaho običajno žrtev slabih startov in je že tam izgubljal boje s pregovorno hitrimi Ducatiji. Tudi njegov največji konkurent v točkovanju letošnjega svetovnega prvenstva, Italijan Francesco Bagniaia, je startal dobro, a se je žal znašel ob nepravem trenutku na nepravem mestu. V gneči prvega ovinka je namreč Japonec Takaaki Nakagami narobe ocenil točko zaviranja in padel. Po tleh drseči motor in dirkač sta v gneči zadela ob sotekmovalce in Suzukijev Alex Rins ter Ducatijev Peco Bagniaia sta se skupaj ob Hondinem dirkaču znašla v pesku. Nakagami se je po nesreči opravičeval obema, a je bilo seveda prepozno. Bagniaia je lahko še pobral motor in poskušal nadaljevati dirko, a kmalu ugotovil, da nima smisla. Zapeljal je v garažo in zaključil.

V prvenstvu je Bagniaia tako ostal brez točk in nova ničla bi se mu utegnila še kako maščevati ob zaključku letošnje sezone, zlasti ker je Quartararo ponovno zmagal in pobral novih 25 točk. Francoz je odpeljal popolno dirko. Od začetka pa do konca ni storil niti najmanjše napake in je iz kroga v krog povečeval svojo prednost. V cilj je pripeljal več kot šest sekund in pol pred zasledovalci.

Drugo mesto je v Barceloni osvojil španec Jorge Martin s poltovarniškim Ducatijem moštva Pramac, tretji pa je bil njegov moštveni kolega Johan Zarco, ki je s tem poskrbel za slavje številnih francoskih gledalcev na dirki, ki so lahko videli kar dva Francoza na zmagovalnih stopničkah. No, tako Martinu drugo kot Zarcoju tretje mesto pa je poklonil Aleix Espargaro z napako ob koncu dirke, ki je bila eden izmed najbolj markantnih trenutkov katalonske velike nagrade. Espargaro, ki je začel s prvega startnega mesta, na dirki ni bil tako razpoložen kot na sobotnih kvalifikacijah. Aprilijin dirkač ni zmogel držati tempa, ki ga je narekoval vodilni Quartararo, a se je vso dirko levje boril in se potegoval za stopničke. Na začetku zadnjega kroga, ko je vozil na drugem mestu, pa se je sredi ciljne ravnine Espargaro dvignil s svojega motocikla in močno upočasnil. Najprej se je zdelo, da je prišlo do tehnične okvare na njegovem motociklu ali pa da je morda ostal brez goriva, a ko je začel z roko pozdravljati gledalce in proslavljati dobro dirko, je postalo jasno, da se ne zaveda, da dirke še ni konec. Uštel se je pri štetju krogov in prekmalu mislil, da je v cilju!

Martin, Zarco in tudi Mir, ki so vozili za njim, so seveda odpeljali mimo. Kar nekaj časa je trajalo, da je Espargaro ugotovil, da se je zmotil in da dirke še ni konec. Takoj je pospešil in se trudil ujeti zamujeno, a je na koncu lahko osvojil le še peto mesto. Sklonjenih glav so pri Aprilii obžalovali napako tako dirkač kot člani ekipe. Iz tega se bodo zagotovo naučili marsikaj, a dejstva, da bi lahko imeli odličen konec tedna, ki se je na koncu spremenil v nočno moro, to pač ne spremeni. 

In niso edini. Tudi pri Ducatiju so Barcelono zapustili razočarani. Zaradi padca so brez uvrstitve ostali tako tovarniški Bagniaia kakor tudi Gresinijeva Bastianini in Digianntonio, Avstralec Jack Miller pa je imel ves konec tedna težave in je na koncu zaključil na skromnem 14. mestu. Črn vikend je bil tudi za moštvo Honde. Kot rečeno, je Japonec Nakagami zaključil v prvem ovinku, le nekaj ovinkov pozneje pa se je v pesku znašel še Nemec Stefan Bradl, ki zamenjuje Marca Marqueza. Drugi tovarniški voznik Pol Espargaro je startal dobro, a potem s težavami zaključil kot zadnji uvrščen dirkač na 17. mestu, tako da je čast Honde tokrat s solidno dirko rešil Alex Marquez, ki je bil deseti.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"