Dirko je krojil dež, zmaga vseeno Martinu

Po Japonski je boj na vrhu še bolj tesen.

Dirko je krojil dež, zmaga vseeno Martinu (foto: Profimedia) Profimedia
1. 10. 2023

Španski motociklist Jorge Martin (Ducati-Pramac) je v kraljevskem razredu motoGP zmagal na veliki nagradi Japonske v Motegiju. V zaradi dežja prekinjeni dirki je imel pred vodilnim v seštevku za svetovno prvenstvo in branilcem naslova, Italijanom Francescom Bagnaio (Ducati), 1,413 sekunde prednosti.

Tretji je bil šestkratni svetovni prvak Španec Marc Marquez (Honda), ki je zaostal 2,013 sekunde.

Dirka se je začela v rahlem dežju, ki pa se je stopnjeval do te mere, da so jo morali prekiniti, dirkači pa so v boksih na startu čakali na odločitev o nadaljevanju. Poleg nevarne steze z veliko vode na dirkališču je nastop pred tem zelo oteževala tudi slaba vidljivost.

Dirkači so sicer odšli na vnovično ogrevanje, po katerem pa so dirko dokončno odpovedali. Tekmovalci nekaj časa niso vedeli, da je nastop končan, na domači progi Honde pa se je najbolj veselil Martin. Odpeljali so le 13 od 24 krogov, a so podelili vse predvidene točke za SP glede na položaj, ki so ga imeli pred prekinitvijo na dirkališču.

Martin je znova pridobil nekaj pomembnih točk v prvenstvu. Zdaj le še tri točke zaostaja za Bagnaio, ki je v sprintu v soboto zasedel tretje mesto. Šest dirk pred koncem sezone ima Bagnaia 319 točk, Martin pa 316.

"Užival sem, v začetku je bilo še dokaj suho in sem začel malo rezervirano, ker nisem želel uničiti gum. Potem se je kmalu nabirala voda na progi, začel sem napadati in sem zelo uspešno nastopal do prekinitve. Na progi je bilo preveč vode in zato je bilo prav, da so dirko predčasno prekinili. Vesel sem zmage," je v prvi izjavi po tekmi povedal Martin.

V soboto je najprej dobil kvalifikacije in si priboril prvo startno mesto, nato pa je zmagal še na sprinterski dirki, tretji zaporedni v SP.

Bagnaia je po nastopu dejal, da bi lahko prehitel Martina, a da je kljub temu zadovoljen z doseženim. "Vesel sem, ker sem prvič stopil na zmagovalni oder dirke, ki se je odvijala na mokrem dirkališču," je pojasnil Italijan.

V razredu moto2 je drugič v karieri in prvič letos zmagal Tajec Somkiat Chantra (Honda Asia), tretji je bil Španec Pedro Acosta (KTM), ki s 50 točkami prednosti vodi v prvenstvu.

V veliko bolj izenačenem razredu moto3 je slavil Španec Jaume Masia (Leopard) pred Japoncem Ajumujem Sasakijem (Husqvarna) in Špancem Danielom Holgadom (KTM). Tak je tudi vrstni red v SP, a vodilne tri loči le devet točk.

Naslednja dirka za SP bo 15. oktobra za veliko nagrado Indonezije.

Preberite še: Svetovno znana manekenka vas bo s svojim voznim parkom presenetila. In to zagotovo pozitivno!

BONUS VIDEO: Prodajniški triki, testiranje avtomobilov in kaj je narobe z BMW M2?