Piše Gaber Keržišnik: Aprilia za v zgodovino, prvak v bolnišnico

4. 9. 2023
Deli

Že pred začetkom dirkaškega vikenda v Montmelu, na stezi pri Barceloni, so številni napovedovali, da bi tukaj lahko bili priča velikemu presenečenju. Italijanska znamka Aprilia ima v razredu MotoGP vse hitrejše motocikle in letos se zdi, da jim steze, kot je dirkališče z imenom »Circuit de Catalunya«,  nevarno ustrezajo.

Že prvi prosti trening je pokazal, da bo res tako in da bo na dirki v Kataloniji treba še kako računati na vse tri njihove španske dirkače in tudi na edinega Portugalca v ekipi, ki za tovarniškima dirkačema ves čas ni zaostajal dosti.

Espargaro, Vinales in tudi Olivera so celotni dirkaški vikend bili vseskozi blizu vrha in med najhitrejšimi dirkači vsakokrat, ko so zapeljali na stezo motocikli elitnega razreda. »Premagati tukaj Aprilio in njihove dirkače bo izjemno težko. Njihova hitrost je enostavno neverjetna,« je že pred sobotnimi kvalifikacijami svoj dirkaški vikend in njegov razplet previdno komentiral in napovedoval vodilni v prvenstvu, Italijan Francesco Bagnaia.

Profimedia

No, Ducatijev dirkač je vseeno pokazal, da ni zaman svetovni prvak in je nato v kvalifikacijah hitrejše skupine v soboto kljub temu ugnal vse, ter tovarniški dirkalnik iz Bologne spet postavil na najboljši štartni položaj. Bagnaia je ugnal tri Aprilie, ki so sledile. V prvo štartno vrsto sta se uvrstila namreč še Aleix Espargaro in Miguel Olivera, tik za njima pa še Maverick Vinales.

Ob poplavi Ducatijev, ki je sledila, je zanimivo to, da se je edini izmed dirkačev KTM med hitrejše uspel uvrstiti le Brad Binder na 9. štartno mesto, izmed dirkačev na japonskih motociklih pa je to za las uspelo le Marcu Marquezu s Hondo, ki se je med hitrejše uvrstil skupaj z Olivero, a je Marquez na koncu v hitrejši skupini vseeno ostal na zadnjem, dvanajstem mestu in tako tudi štartal z dvanajstega štartnega položaja daleč zadaj.

Profimedia

Sobotna sprinterska dirka je minila v znamenju pogledov v nebo. Pričakovane so bile nevihte, a je nebo dirkačem vseeno prizaneslo. Kljub zastavam za dež in nekaj malega dežnih kapelj na asfaltu pa do menjave že pripravljenih motociklov pred garažami ni prišlo. Polovico dirke je bil v vodstvu Peco Bagnaia, ki je štartal odlično, a mu je bil Aleix Espargaro vseskozi povsem za petami. 

Ko sta se oba odlepila dirkačem za seboj, je Espargaro šest krogov pred koncem dirke napadel. Na zaviranju ob koncu ravnine je gladko in čisto prišel mimo Bagnaie in slednji je takoj priznal premoč. Bagnaia ni več niti poskušal vzeti vodstva nazaj, Espargaro se je odpeljal svojo pot in suvereno zmagal.  Do zadnjega kroga dirke se je Bagnaii približal tudi Vinales in v zadnjih metrih dirke je sicer večkrat napadel, a je svetovni prvak vsakokrat uspešno zaprl svojo linijo in ubranil drugo mesto.

Profimedia

Vinales se je prebudil nekoliko prepozno, zato je v soboto zaključil tretji. Dobro je odpeljal tudi Olivera, ki je bil šesti, takoj za Bradom Binderjem (KTM) in Johanom Zarcojem (Ducati). Hondino čast je skušal braniti Marc Marquez, ki je v cilj pripeljal enajsti, Yamahina Morbidelli in Quartararo pa sta tudi zaključila na skromnem petnajstem in osemnajstem mestu.

Nedelja je tako prinesla veliko pričakovanje. Aprilia in njihovi dirkači so bili prvi favoriti dirke, a se je nič kaj presenetljivo iz prvega štartnega mesta ob začetku dirke v vodstvo izstrelil Peco Bagnaia.  Drama se je začela že v prvem ovinku, kjer je Enea Bastianini (Ducati) narobe ocenil točko zaviranja in trčil v Johana Zarcoja (Ducati). 

Profimedia

Zgodilo se je množično Ducatijevsko trčenje, ki je povzročilo tudi padec drugih Ducatijevih dirkačev, Bezzechija, Alexa Marqueza in Fabia Di Giannantonia. Še preden je bilo prav dobro jasno, kaj se je zgodilo, je v tretjem ovinku že ležal na tleh vodilni dirkač. 

Peca Bagnaio je njegov motor izstrelil visoko v zrak, ko pa je Italijan pristal na trdih španskih tleh, ga je v gneči povozil še Brad Binder. Južnoafričan je Italijanu zapeljal preko nog in dirka je bila zaradi padca v ovinku številka 1 in 3 prekinjena z rdečo zastavo.  Oba tovarniška dirkača Ducatija Bagnaio in Bastianninija so odpeljali v medicinski center, ponovljena dirka pa je seveda štartala brez obeh. 

Profimedia

Kljub odsotnosti obeh tovarniških Ducatijev je ponovljeni štart ponovno pripadel prav Ducatijevemu dirkaču.  Jorge Martin je iz druge vrste štartal odlično in povedel dirko, a je bilo njegovo veselje kratko, saj je že čez nekaj ovinkov napadel Maverick Vinales (Aprilia) in prešel v vodstvo. Po treh krogih dirke je enako storil še Aleix Espargaro in tako smo imeli dve Aprilii v vodstvu, kmalu pa je z enakim manevrom sledil še Olivera.

Ko je vse kazalo na popolno prevlado Aprilie s tremi dirkači v vodstvu, je Martin do konca dirke zbral moči in prehitel Olivero v boju za tretje mesto. Spredaj sta vseeno ostala Vinales in Espargaro. Slednji je do konca dirke ujel vodilnega in enako kot v soboto šest krogov pred koncem dirke napadel. Ob prehitevanju je Vinales še storil drobno napako in odpeljal iz idealne linije. 

Profimedia

Espargaro se je tako otresel tekmeca in moštvenega tovariša in drugič v vikendu zmagal.  Z dvojno zmago v Barceloni je tako sebe in Aprilio vpisal v zgodovino. Z drugim mestom je k temu pripomogel še Vinales. Moštvo Aprilie tako z najboljšo možno popotnico, dvojno zmago, odhaja na domačo dirko v Misano, ki bo že ta konec tedna.

Svojo domačo dirko pa, kot kaže, žal izpušča Enea Bastianini, ki je ob padcu utrpel številne zlome prstov in močne udarce in v Misanu ne bo nastopil, bo pa na dirki, kot se zdi po prvih informacijah iz bolnišnice, vseeno lahko štartal Francesco Bagnaia. Kljub hudemu padcu jo je očitno odnesel brez resnejših poškodb, tudi nalet Brada Binderja na srečo svetovnemu prvaku, kot se zdi po prvih informacijah, ni prinesel zlomov. Sreča je torej kljub smoli na neki način vseeno bila na dirkačevi strani.

Preberite še: Tim Gajser prvič po poškodbi na vrhu!

BONUS VIDEO: Nam bodo naša najljubša spletna naročila kmalu začeli dostavljati na elektriko?

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol