Komentar Gabra Keržišnika: MotoGP, VN Katarja - Danes junak, jutri brez službe?

20. 11. 2023
Deli

Fabio Di Giannantonio z Ducatijem je novo ime na seznamu zmagovalcev dirk v razredu MotoGP. Morda presenetljivi zmagovalec dirke v Katarju je voznik Gresinijevega moštva. No, morda pa njegova zmaga tudi ni tako veliko presenečenje, saj je bil Di Giannantonio izjemno hiter na zadnjih letošnjih odpeljanih dirkah in je bil vseskozi blizu najboljšim.  

V Rimu rojeni dirkač je, kot kaže, le ujel zmagoviti ritem in se privadil dirkalnika razreda MotoGP.  Škoda le, da se mu lahko zgodi, da bo že ob zaključku sezone čez teden dni ostal brez službe in brez sedeža za naslednje leto.

Kdo je zmagovalec Di Giannantonio?

Fabio Di Giannantonio je ob svojem lanskem prestopu v razred MotoGP vzbudil številne polemike poznavalcev. Prenekateri so bili prepričani, da si Italijan te priložnosti (še) ni zaslužil, saj ni postal svetovni prvak v nobenem izmed manjših dveh razredov, kjer je pred tem nastopal kar nekaj let.  

Še najbližje je prišel leta 2018, ko je v razredu Moto3 sezono zaključil na drugem mestu, leta 2021 pa se je iz razreda Moto2 poslovil kot skupno sedmi v prvenstvu. Lanska sezona zanj ni bila dobra in v razredu MotoGP ga je povsem zasenčil moštveni kolega in rojak Enea Bastianini, ki mu je z enakim motociklom uspelo večkrat zmagati in si s tem privoziti sedež v tovarniškem moštvu za letošnjo sezono. Di Giannantonio je za privajanje na motocikel MotoGP očitno potreboval več časa.

Profimedia

Ker tudi v prvi polovici letošnje sezone njegovi rezultati niso bili dramatično boljši, so v moštvu Gresini z obema rokama zgrabili ponujeno priložnost in v svojo ekipo za naslednje leto vzeli Marca Marqueza. Di Giannantonio je tako izgubil sedež v Gresinijevem moštvu za naslednje leto. Kje bo zmagovalec zadnje dirke sezone dirkal v nadaljevanju kariere, trenutno še ni znano. Lahko se preseli v svetovno prvenstvo razreda superbike, ali pa mu morda ostane vrnitev v razred Moto2.  No, lahko pa se zgodi še nekaj ...

Ob odhodu Marqueza se je pri Hondi namreč sprostil sedež na tovarniškem motociklu. Japoncem se je tako za naslednje leto kar sam ponudil Luca Marini, ki ima sicer veljavno pogodbo za nastopanje z moštvom Mooney VR46 v naslednji sezoni, a če bi Marini zares dobil sedež pri Hondi, mu v Rossijevem moštvu seveda ne bi stali na poti in bi za svojega drugega dirkača ob Marcu Bezzecchiju iskali nekoga drugega.

Profimedia

Eden izmed kandidatov, še posebno ob odličnem koncu tedna v Katarju, je sedaj zagotovo tudi Di Giannantonio, pa čeprav v Rossijevi ekipi pravijo, da se bolj ozirajo po mladih in perspektivnih dirkačih iz razreda Moto2, kot sta zmagovalec dirke v Katarju za srednji razred španec Fermin Aldeguer ali Italijan Tony Arbolino. No, morda so ob zadnjih predstavah Di Giannantonia vseeno spremenili mnenje.

Če pa se pri tovarniškem moštvu Honde v naslednjih dneh ne dogovorijo z Marinijem za sezono 2024, pa bi morda lahko na njihov motocikel sedel tudi Di Giannantonio. Sezona se bliža koncu z zadnjo dirko v naslednjem vikendu in le dva dni za tem že sledi tudi prvi test za dirkaško leto 2024 v Valencii. Odločitev bo tako znana v nekaj dneh, zagotovo pa se bo klopčič razpletel v prihajajočem tednu.

Profimedia

Nazaj na dogajanje v Losailu

Sobotne kvalifikacije v Katarju so še vedno minile v znamenju tipanja v neznano. Dirkališče v Losailu je bilo namreč v celoti prenovljeno, pa čeprav je konfiguracija steze ostala enaka. Umazan in prašen asfalt je povzročal preglavice dirkačem, tehnikom in gumarjem, saj podlaga ni ponujala pravega oprijema.

Na kvalifikacijah so se najbolje znašli Luca Marini, Fabio Di Giannantonio in Alex Marquez, ki so si privozili prva tri mesta in s tem prvo štartno vrsto tako za sobotno kratko kot za daljšo nedeljsko dirko.

Pod reflektorji se je v soboto najbolje znašel španec Jorge Martin, ki se je z odličnim ritmom v dirki prebijal iz ozadja. Kljub nenajboljšemu štartu je s petega mesta v začetku dirke napredoval do vodilnega in ga ujel, prehitel in zmagal. Fabio Di Giannantonio je osvojil drugo mesto, Luca Marini pa je s prvega štartnega mesta v soboto le še za las ujel zadnjo stopničko. Vodilni v prvenstvu Francesco Bagnaia je zaključil na petem mestu, slavje najhitrejših petih Ducatijev pa je dopolnil še Alex Marquez, ki je v cilj pripeljal kot četrti.

Jorge Martin je s sobotno zmago prepolovil svoj zaostanek za Bagnaio v točkovanju prvenstva in se mu približal na le sedem točk razlike, a veselje ni trajalo dolgo.

Profimedia

Nedeljska zmaga Di Giannantoniu, veselje Bagnaie, žalost Martina

Martin je imel v nedeljo težave že na štartu dirke, ko je grdo zdrsnil zadek njegovega Ducatija. Za hip je moral zapreti plin, zato je bil štart slab. V uvodnih krogih dirke je tako vozil na petem in šestem mestu, potem pa začel izgubljati ritem in mesta.

Že med dirko je zmajeval z glavo in jasno je bilo, da nima ritma za boj z najhitrejšimi. Martin je izgubljal mesto za mestom in na koncu nedeljske dirke je le s težavo zadržal deseto mesto.  Na njegovo veliko smolo je šlo precej bolje Bagnaii. Svetovni prvak je štartal odlično in povedel. Držal je vodstvo in si celo pripeljal manjšo prednost pred zasledovalci.

A do zadnjih krogov dirke ga je vseeno ujel odlično razpoloženi Di Giannantonio in videti je bilo, da bomo spremljali obračun za zmago v zadnjem krogu, ko je Bagnaia storil napako in bil prehiter v ovinku številka 1. Zapeljal je predaleč in izgubil tri sekunde, kar je seveda izkoristil Di Giannantonio. Fabio je tako prišel do prve zmage v karieri, Bagnaia pa se je varno pripeljal v cilj na drugem mestu.

Profimedia

Luca Marini je bil ponovno tretji in tako zmagovalni balkon v celoti obarval v italijansko trobojnico. Z drugim mestom Bagnaie in le desetim mestom Martina je razlika v točkovanju prvenstva ponovno narasla. Sedaj znaša 21 točk, do konca sezone pa sta, kot rečeno, ostali le še kratka sobotna in daljša nedeljska dirka v Valencii, ki bo na sporedu v prihajajočem koncu tedna.

Sicer je v prvenstvu možno še prav vse in je boj za naslov prvaka na neki način povsem odprt do zadnje dirke, a če bo Bagnaia odpeljal pametno in če v Valencii ne bo storil kakšne večje napake, padel ali odstopil, potem se zdi, da je njegova potrditev naslova prvaka le še stvar formalnosti.

Preberite še: To je avtomobil, s katerim se naokrog prevaža priljubljeni slovenski duhovnik Martin Golob

BONUS VIDEO: To so najbolj precenjeni in podcenjeni avtomobili v 2023!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol