MotoGP: Preobrat v katedrali motociklizma (komentar dirke)

27. 6. 2022
Deli

Zadnja dirka motociklistov v razredu MotoGP pred pet tedenskim poletnim premorom je prinesla nepričakovan preobrat. Že v uvodnih metrih dirke je napako v drugem ovinku namreč napravil vodilni v prvenstvu, francoz Fabio Quartararo. 

Yamahinega dirkača je namreč odneslo nekoliko predaleč in na idealni liniji je pustil preveč prostora, kar je za napad takoj izkoristil Apriliin dirkač Aleix Espargaro. Ob Francescu Bagniai v vodstvu dirke je Quartararo želel preveč. Nekoliko neučakan in pod pritiskom, da mu Bagniaia ne pobegne predaleč je skušal prehiteti Espargaroja, a takrat mu je spodneslo motocikel in Fabio je oddrsal v pesek, s seboj pa s steze potegnil tudi Aleixa. No, k sreči Espargaro ni padel. Španec je ujel svoj motor in odpeljal čez peščeni bazen, se nekako uspel vrniti v dirko, a izgubil je stik z vodilno skupino. Največ kar je v danem trenutku še lahko rešil je bilo 16. mesto, kjer se je znašel ob povratku na dirkaški asfalt. 

Ob izletu s steze Quartararoja in Espargaroja se je vodilni Bagniaia kar nekaenkrat lahko veselil odločilne prednosti v dirki, ki je znašala v tem trenutku že debelo sekundo. Odlični novinec Marco Bezzechi je vozil na drugem mestu in zdelo se je, da lahko drži ritem, ki ga narekuje Bagniaia, le razlika med njima je vseskozi ostajala podobna. Prednost vodilnega je kasneje počasi in vztrajno le pričela naraščati in Bagniaia si je pripeljal že dobro sekundo in pol naskoka, ko so se ob dirkališču pojavile prve dežnje kaplje in s tem razlog za preplah.

Ko so sodniki ob stezi izobesili belo rdeče zastave v znak mokrega asfalta, so dirkači pričeli taktizirati. Pridobivati je takrat začel Avstralec Jack Miller, ki je mojster za mokro stezo in je do tega trenutka vozil bolj zadaj. Miller si je zaostanek nabral, ko je moral odslužii kazen dolgega kroga, ker je na kvalifikacijah oviral Espargaroja. 

Preplah po prvih kapljah dežja, toda …

Tudi vodilni Bagniaia je ob dežnih kapljah na vizirju svoje čelade pričel razmišlati taktično. Obveščen je bil o pacu Quartararoja in o tem, da je Espargaro daleč zadaj in z mislimi na prvenstvo je seveda pričel voziti nekoliko bolj previdno, zato se je njegova prednost pred Bezzechijem na drugem mestu skoraj prepolovila. Dva ali tri kroge v dirki se je zdelo, da bodo dirkači motocikle morali zamenjati za tiste z dežnimi gumami, a se je ploha hitro umirila in steza se je ponovno osušila. Ko so dirkači uvideli, da so razmere na stezi vseeno dobre, in da ni večje nevarnosti za zdrs, so pričeli stopnjevati ritem. Bagniaia je svojo prednost ponovno povečal na skoraj dve sekundi in tako je ostalo vse do konca dirke.

Z lepo prednostjo je tovarniški dirkač Ducatija tokrat zmagal in osvojil 25 dragocenih točk, ki jih v tem trenutku še kako potrebuje. Na drugo mesto je pripeljal Marco Bezzechi, novinec v prvenstvu MotoGP in dirkač v moštvu Valentina Rossija, kar je v ekipi 9-kratnega svetovnega prvaka povzročilo pravo evforijo. Nepopisno veselje pa je kljub začetni smoli Espargaroja vladalo tudi v moštvu Aprilije. Prvič je z motociklom te italijanske znamke namreč na zmagovalne stopničke prišel španec Maverick Vinales in tako pokazal, da se je zares navadil tega dirkalnika, in da bo nanj potrebno resneje računati v drugi polovici letošnje sezone. 

Junak dirke je nedvomno Espargaro

Njegov rojak Aleix Espargaro pa je ob tem vseeno rešil, kar se je rešiti dalo. Ob koncu se je iz 16.mesta, kjer se je nahajal po trku z Quartararojem, vseeno zavihtel do 4. mesta in le za las zgrešil stopničke. Če bi dirka trajala še nekaj dlje, bi se Espargaro najbrž lahko boril tudi za 2. mesto, saj je tokrat zares vozil odlično. V celotni dirki ni storil nobene napake, vozil je na vso moč in postavljal čase, ki so bili enaki ali celo boljši od časov vodilnega Bagniaie.

Preberite še: Reli DP: Delta je določila favorite za naslove prvakov

Aleix Espargaro je rezultatsko gledano postal junak dirke v Assnu in je trenutno na drugem mestu v točkovanju svetovnega prvenstva, kjer še vedno vodi Quartararo, ki je tokrat ob koncu ostal brez točk. Svetovni prvak je po padcu namreč pobral in ponovno zagnal svoj motor in z dirko nadaljeval. Njegov zaostanek je bil seveda velik in tudi ko je enkrat že zapeljal v garažo, ga je njegova ekipa poslala nazaj na stezo. Ker nesreča nikoli ne počiva je v ovinku številka pet še enkrat padel. To je bil njegov drugi padec na dirki v Assnu in tokrat je Quartararo dokončno zaključil. 

Honda v očitni krizi, drugo leto pa z novimi dirkači

Nizozemska dirka je postregla s popolnim preobratom in z zrcalno sliko tega, kar smo spremljali v Barceloni ali pa pred tednom dni na Sachsenringu. Pred poletnim premorom letošnje sezone je postalo tudi uradno jasno, da so Hondini dirkači v veliki krizi, in da motor letos ni konkurenčen ostalim znamkam. Alex Marquez bo zato naslednje leto nastopal v moštvu Gresini Ducati, Pol Espargaro, ki zaradi bolečin po padcu na Sachsenringu v Assnu na nedeljski dirki ni nastopil, pa se seli nazaj v tabor KTM-a, a tokrat v poltovarniško ekipo Tech3.

Tudi za Japonca Takaakija Nakagamija se leta s Hondo očitno iztekajo. Nakagami bi lahko prevzel naslednje leto vlogo testnega voznika Honde, moštvu pa bi se očitno lahko pridružil hitri Japonec Ai Ogura, ki je v Assnu ponovno navdušil z svojo predstavo v razredu Moto2. Pri Hondi bodo naslednje leto imeli kot kaže še dva nova dirkača.

Ker Suzuki zapušča aktivno dirkanje v razredu MotoGP se v tovarniško moštvo Repsol Honde očitno seli svetovni prvak Joan Mir, v poltovarniško ekipo LCR pa njegov rojak in sodirkač pri Suzukiju, Alex Rins. Novica v času nastajanja tega članka še ni uradna, ampak dirkača svojih pogovorov s Hondo ne zanikata, zato potrditev pričakujemo vsak čas.

Naslednja dirka sezone nas čaka v Silverstonu. Velika nagrada Velike Britanije se bo z dodeljeno kaznijo začela za Fabia Quartararoja, ki si je zaradi napake v Assnu prislužil kazen dolgega kroga na dirki v Silverstonu. No, s tem bo hendikepiran že pred začetkom dirkaškega vikenda, zato si Bagniaia in Espargaro nadejata, da letošnji boj za naslov prvaka tudi za njiju še ni izgubljen!?

Tekst: Peter Feguš

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja