Na zahtevnih kvalifikacijah si je prvič v karieri priboril najboljši startni položaj v motoGP

28. 5. 2022
Deli
Na zahtevnih kvalifikacijah si je prvič v karieri priboril najboljši startni položaj v motoGP (foto: Profimedia)
Profimedia

Italijan Fabio di Giannantonio (Ducati Gresini) si je prvič v karieri priboril najboljši startni položaj v elitnem motociklističnem razredu motoGP.

Najhitrejši je bil na današnjih kvalifikacijah dirke svetovnega prvenstva v italijanskem Mugellu. Iz prve vrste bosta začela še njegova rojaka Marco Bezzecchi (Ducati VR46) in Luca Marini (Ducati VR46).

Dirkači tovarniških in poltovarniških ekip z Ducatijevimi motorji so povsem prevladovali v odločilnem delu današnjih kvalifikacij, ki sta jih sicer začinila tudi spremenljivo vreme z dežjem ter padec nekdanjega svetovnega prvaka Marca Marqueza.

Španec iz tovarniške zasedbe Honde je spet spektakularno padel, a jo je tokrat odnesel brez poškodb, po prekinitvi zadnjega dela kvalifikacij pa je na koncu iztržil le 12. mesto.

Za najhitrejšo trojico sta danes končala še Francoz Johann Zarco (Pramac Ducati) ter Italijan Francesco Bagnaia (Ducati), šele na šestem mestu pa je kot prvi dirkač katere od preostalih ekip pristal svetovni prvak Francoz Fabio Quartararo (Yamaha).

V seštevku sezone pred dirko v Mugellu vodi Quartararo s 102 točkama, Španec Aleix Espargaro (Aprilia) jih ima 98, Italijan Enea Bastianini (Ducati Gresini) pa 94.

Preizkušnja v najmočnejšem razredu motoGP se bo v nedeljo v Mugellu začela ob 14. uri.

V razredu moto2 je bil danes najboljši Španec Aron Canet (kalex) pred rojakom Pedrom Acosto (Kalex) in Britancem Samom Lowesom (Kalex), v najšibkejšem moto3 pa so si prva tri mesta v kvalifikacijah privozili Turek Deniz Öncü (KTM), Španec Daniel Holgado (KTM) in Italijan Dennis Foggia (Honda).

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel