Napovedujemo: 9. MAHLE reli Nova Gorica - Pred tekmovalci več kot 130 kilometrov preizkušenj!

8. 9. 2021
Deli

Prihajajoči vikend se bodo dirkači v dveh dneh pomerili na 13 hitrostnih preizkušnjah.

Lani so morali reli v Novi Gorici zavoljo epidemije koronavirusa odpovedati, letos pa se vrača v svojem starem sijaju. Reli bo namreč spet štel za evropski pokal FIA ​(še evropski status nekdanjega relija Saturnus), pa tudi za pokal Mitropa (Srednjeevropski pokal). Organizatorji iz vrst AMD Gorica na startu pričakujejo 82 posadk, med njimi predvidoma pet dirkalnikov razreda R5 oziroma rally2. Zanimiva novost bo gostovanje pokala FIA RGT, v katerem vozijo spektakularni dirkalniki z zadnjim pogonom tipa Abarth 124 in Alpine A110 Rallye (predvidoma pridjeo trije, vsi v A110).

Predlanski zmagovalec Nikolay Gryazin bo isti konec tedna vozil na reliju za svetovno prvenstvo v Grčiji, in ker je tudi predlani zelo hiter Boštjan Avbelj letos osredotočen na italijansko prvenstvo IRC, bo vloga favorita pripadla slovenskemu prvaku Roku Turku (Hyundai i20 R5), ki bo nosil številko 1. Idrijčana bo na poti do želene zmage čakalo 13 hitrostnih preizkušenj (sedem različnih) v skupni dolžini 134 kilometrov.

Ena izmed preizkušenj pri Renčah bo tudi nova, organizatorji prav tako napovedujejo podaljšano posebno preizkušnjo t. i. superspecial na mestnih ulicah pri Perli in novogoriški občini (več na: www.rally-novagorica.si). Turkovi tekmeci bodo predvsem Madžar Kiss, Avstrijec Dunner in Nemec von Taxis und Thurn in od Slovencev Zrinski. Pri zasedbi najboljših se kar malo pozna, da bo istočasno potekal reli za svetovno prvenstvo v Grčiji.

Reli bo pomemben za razplet državnega prvenstva, saj bodo osvojene točke zaradi dolžine pomnožili s faktorjem 1,5. Turk želi z zmago praktično potrditi naslov državnega prvaka, uspešen reli bi veliko pomenil tudi za ambicije Marka Grossija (Peugeot 208 rally4). Oba sta se letos pokazala kot najbolj navožena in tudi hitra v državnem prvenstvu, kjer bosta jeseni nato na sporedu še relija v Poreču in Idriji.

Vrača se Aleks Humar

V konkurenci državnega prvenstva bo na startu spet nekdanji državni prvak Aleks Humar, ki je svoj zadnji reli odpeljal pred dvema letoma prav v Novi Gorici. Tako kot takrat bo Humar vozil Ford Fiesto Rally4 ekipe IK Sport, njegov sovoznik pa bo mladi Mark Žgavec. Humar je sicer petkratni državni prvak v skupni razvrstitvi (2010, 2012, 2013, 2014 in 2016).

Besedilo: Gregor Pavšič

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol