Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec velike nagrade Nizozemske v SP formule 1

4. 9. 2022 | STA
Deli
Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec velike nagrade Nizozemske v SP formule 1 (foto: Profimedia)
Profimedia

Nizozemski dirkač Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec velike nagrade Nizozemske v svetovnem prvenstvu formule 1 v Zandvoortu. S tem je svetovni prvak slavil jubilejno 30. zmago v karieri ter deseto v sezoni. 

Na stopničkah sta mu družbo delala Britanec George Russell (Mercedes) in Monačan Charles Leclerc (Ferrari).

Letos prepričljivi Verstappen tako le na petih dirkah ni slavil, zato ne čudi njegova prednost kar 109 točk v skupnem seštevku. Nizozemec, ki je na poti, da ubrani naslov prvaka, je sedem dirk pred koncem zbral 310 točk, drugi Leclerc (Ferrari) in tretji Mehičan Sergio Perez (Red Bull) pa sta zbrala 201. točko, a ima Monačan tri, Mehičan pa eno zmago.

Verstappen je dobro izkoristil najboljši startni položaj, odlično začel zanesljivo krmaril do desete zmage v sezoni, nato pa sta v drugi polovici ustavljena dirkalnika botrovala najprej virtualnemu nato pa še pravemu varnostnemu avtomobilu.

Po menjavi pnevmatik je Verstappen vodstvo prepustil Britancu Lewisu Hamiltonu (Mercedes) in ostal v sendviču obeh Mercedesov. Po ponovnem začetku pa je 24-letnik brez težav prehitel Hamiltona, ki je imel starejše gume, tega pa sta nato prehitela še moštveni kolega Russell in Leclerc s svežimi gumami.

Točke so osvojili še peti Perez, šesti Fernando Alonso (Alpine), sedmi Lando Norris (McLaren), osmi Carlos Sainz ml. (Ferrari), deveti Esteban Ocon (Alpine) in deseti Lance Stroll (Aston Martin).

Naslednja dirka sezone bo velika nagrada Italije v Monzi. Na sporedu bo prihodnji teden.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja