Omikron Plus: od časomerilcev do organizatorja relija

2. 10. 2014
Deli

Po okroglih šestih letih od prvega merjenja časov na reliju za državno prvenstvo so se pri ekipi Omikron Plus opogumili in zagrizli v organizacijo relija. Petindvajsetega oktobra bodo namreč izvedli 1. Sprint Rally Železniki.

"Ideja o organizaciji relija je bila že dolgo prisotna, saj se nam zdi 27 let od zadnjega relija v naših koncih enostavno preveč," je v smehu dejal predsednik društva Omikron Plus Marko Kos. Njegovo društvo od leta 2009, ko so prvič merili čase na reliju Ajdovščina, vzorno skrbi za meritve časov in prikazom le-teh na njihovi spletni strani skoraj na vseh domačih in nekaterih tujih dirkah.

"Če smo imeli prvo leto veliko težav, saj smo se šele učili, pa smo hitro pridobili prepotrebne izkušnje, s pomočjo Petra Marca pa smo tudi nadgradili naš strežnik, ki je sedaj petkrat močnejši kot na omenjenem reliju v Vipavski dolini, ko je zaradi prevelikega navala uporabnikov povsem odpovedal," je dejal Kos. Ekipa ima 25 licenciranih časomerilcev in veliko pridruženih članov, ki pomagajo predvsem pri dolgih relijih, saj so imeli na, recimo, reliju Saturnus kar 35 ljudi na terenu. Toda od časomerilske službe do organizatorja relija je vseeno velik korak, zato nas je zanimal vzrok take odločitve.

"Že od začetka je v naši ekipi tlela želja, da v Železnikih organiziramo reli. Ko smo potem potipali pri županu in vaščanih, ki živijo ob trasi relija, smo ugotovili, da so vsi za. Celo več: sedaj nas neprestalno sprašujejo, kdaj bo že ta reli, kar je za našo ekipo še dodatna motivacija, saj ti dva meseca zbiranja soglasij vseeno pobere nekaj volje," je dejal eden od vidnejših Omikronovcev Jani Šolar. Na vprašanje, ali se ljudje sploh spominjajo relija v njihovih krajih, saj so tam potekali reli Kompas, reli Loka in tudi reli Saturnus, pa odgovor ni bil najbolj v ponos nekdanjih organizatorjev. "Spominjajo se predvsem uničene ceste, ki jo potem organizatorji niso popravili," je dejal Šolar in pristavil, da to na žalost meče slabo luč na vse organizatorje. "Če hočeš delati dolgoročno, in naša želja je prihodnje leto reli za državno prvenstvo z mednarodno udeležbo, potem si takih napak ne smeš privoščiti," sta v en glas dejala Kos in Šolar.       

Vabljeni torej 25. oktobra na 1. Sprint Rally Železniki, kjer bodo dirkači na dveh hitrostnih preskušnjah (HP Podlonk in HP Dražgoše) prevozili skoraj 50 kilometrov. Dirka je sicer zgolj pozivna, vendar vseeno pričakujejo večino domačih in nekaj tujih posadk. V šali sta sogovornika dejala, da bi bili zelo zadovoljni, če bi bilo prijavljenih več dirkačev kot v Mariboru (časovnica je narejena za 60 dirkalnikov, op.a.), da pa realno pričakujejo okoli 30 posadk. Za več informacij o reliju pa poglejte na uradno spletno stran relija. (AMr)

FOTO: Uroš Modlic

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja