Paralelni relikros: Logatec

24. 4. 2009 | Aljoša Mrak
Deli

Če ste mislili, da so na paralelnem relikrosu zmogljivi Mitsubishiji skupine N in F ter peresno lahki buggyji neulovljivi, ste se zmotili. Zmagal je namreč Primož Kostajnšek z Oplom Astro!

Recesija, nasprotna smer vožnje na sicer poznani stezi, spremenjena pravila in dež. To so štirje razlogi, zakaj je paralelni relikros dobil nova imena na vrhu končnih rezultatov v divizijah in skupni razvrstitvi.

Dva lanska prvaka, Peter Marc in Grega Kravos, se letošnje prve dirke nista udeležila, dva pa sta na spolzkem asfaltu doživela mrzel tuš. Boštjan Petrovčič je precej razbil svojega buggyja že na neuradnem treningu, Andraž Hribar pa se s pokalnim Cliom s sekvenčnim menjalnikom v dežju ni najbolje znašel in je tako v diviziji II kot tudi v skupni razvrstitvi osvojil četrto mesto.

Največje presenečenje je zmaga Zasavca Primoža Kostajnška s starejšo Oplovo Astro. »Kaj naj rečem, malce je bilo sreče, malce pa tudi konstantne vožnje brez večjih napak, « je bil kot vedno skromen Kostajnšek, ki je hkrati priznal, da so bile na dirkalniku gume za zmerno moker asfalt (intermedia) stare že nekaj let.

Odličen drugi je bil Marko Ravnikar (Buggy 4x4 1600), ki je v pokalnem tekmovanju divizije IV moral priznati premoč le Dejanu Petriču (Opel 2000 Buggy 2000), tretji pa Matej Grudnik (Renault Clio RS).

V diviziji I je odlično pripravljenima dirkalnikoma MG ZR 105 dal vetra Klemen Trček (Zastava Yugo), ki je s tem osvojil še največ točk v pokalu Yugo. Za Trčkom, Nagodetom in Dessardom pa se je uvrstil mladi Jaka Mivšek (Škoda Felicia), za ka­terega je bila to prva dirka, saj je vozniški izpit dobil šele pred tremi meseci.

V diviziji II je Slavko Zorman izkoristil vso konjenico, ki jo premore pokajoči Clio s sekvenčnim menjalnikom, malce pa mu je v finalu pomagal tudi Matej Grudnik, ki je predčasno odstopil zaradi nesreče. Čeprav je pri plezanju na blatno bankino precej poškodoval prednji del dirkalnika, so mehaniki tehniko kmalu usposobili.

Po koncu dirke so na seji žirije obravnavali domnevno nepravilne gume na Zormanovem avtomobilu, in ker je imel gume za stezo, in ne tistih, ki so predpisane za reli, so ga diskvalificirali. Zato je kljub odstopu zmagal Grudnik.

Prihodnja dirka paralelnega relikrosa bo 20. in 21. junija znova v Logatcu.

Rezultati

Skupna razvrstitev:

1. Primož Kostajnšek (Opel Astra GSi)

2. Marko Ravnikar (Buggy 4x4 1600)

3. Matej Grudnik (Renault Clio RS)

4. Andraž Hribar (Renault Clio CUP)

5. Slavko Komel (Opel Astra GSi)

6. Alfred Kramar (Mitsubishi Lancer EVO VI)

Divizija I:

1. Klemen Trček (Zastava Yugo)*

2. Marjan Nagode (MG ZR 105)

3. Manuel Dessardo (MG ZR 105)

*Zmagovalec tudi v pokalu Yugo.

Divizija II:

1. Matej Grudnik (Renault Clio RS)

2. Primož Kostajnšek (Opel Astra GSi)

3. Simon Trobec (Fiat Punto HGT)

Aljoša Mrak, foto: Aleš Pavletič

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja