Poslovil se je Hubert Auriol, uspešni dirkač in direktor relija Dakar

Še danes velja njegov rekord največ osvojenih etapnih zmag na eni dirki in sicer devet.

Poslovil se je Hubert Auriol, uspešni dirkač in direktor relija Dakar (foto: A.S.O.) A.S.O.
11. 1. 2021


V 69. letu starosti je v bolnišnici v Franciji 10. januarja 2021 po dolgem boju z zahrbtno boleznijo srca in ožilja umrl človek, ki je pustil izjemen pečat v svetu vztrajnostnih relijev. Trikrat je zmagal na tem najtežjem reliju. Najprej na motociklu (1981 in 1983) nato še z avtomobilom (1992). S tem je postal prvi dirkač, ki mu je uspelo zmagati v dveh kategorijah. Od aktivne dirkaške kariere se je poslovil po tem, ko je leta 1994 zasedel drugo mesto med avtomobilisti in že takoj prevzel vodenje relija Dakar.

Direktor te dirke je bil od leta 1995 do 2003. Ideja, da se reli Dakar seli na drug kontinent mi ni bila všeč, zato je skupaj s somišljeniki igral pomembno vlogo pri ustanovitvi dirke Africa Eko Race leta 2008, ki ostaja zvesta afriškem kontinentu in pelje po klasični trasi relija Paris - Dakar. Tako kot dirkač je bil izjemen človek tudi v vlogi organizatorja, vedno blizu tekmovalcem, še posebej motoristom.

Prav njemu se lahko zahvalimo, da mnogi lahko živijo svoje sanje in so del dirke tudi danes saj je ustanovil kategorijo malle moto, ki prinaša prvinsko avanturo, saj morajo motoristi samo poskrbeti za servisiranje svojih motociklov, vsa zunanja pomoč mehanikov ali ekip pa ni dovoljena.

Hubert je bil človek velikega srca, odličen vzornik in prijatelj. Hvala ti za vse.