DP v reliju, Reli Posočje - Prva izvedba s pozitivnim vtisom

13. 10. 2021
Deli

Čeprav so za svoj pozivni reli prejeli le 13 prijav, so pri društvu RR Tmin vztrajali in v Soški dolini organizirali odličen reli z velikim potencialom. V skupni razvrstitvi prva zmaga za Aljošo Novaka in Uroša Ocvirka (Škoda Fabia R5).

Pozivni reliji niso od muh. So znanitelj organizacijske želje, energije in zanosa v določenem okolju, kjer se zbere dovolj zanesenjakov za pripravo najbolj kompleksnih avtošportnih prireditev. Prek začetnih pozivnih izvedb smo dobili že relija v Novi Gorici - komaj pred desetletjem, zdaj je že v FIA evropskem reli pokalu - in Železnikih. Če gre soditi po uspešni pozivni izvedbi relija z uradnim nazivom Soča Valley, eden od centrov avtomobilskega dirkanja v Sloveniji postaja tudi Posočje.

Maja je društvo RR Tmin namreč že pripravilo uvodno gorskohitrostno dirko za državno prvenstvo, zdaj pa še pozivni reli. Termin minulega vikenda sicer ni bil najbolj posrečen. Mnogo posadk si je še celilo rane po reliju v Poreču, tik pred vrati je zaključek državnega prvenstva v Idriji. Za izvedbo pozivnega relija so namreč posebej smotrni spomladanski meseci, ko lahko ekipe te dirke izkoristijo za trening in testiranja.

Obetavni začetek

Tudi zato je bilo na reli v Posočju prijavljenih le 13 posadk. Toda organizatorji so vztrajali in njihov trud je bil poplačan. Pripravili so zanimivo traso s tremi različnimi hitrostnimi preizkušnjami, predvsem pa so z določenimi prijemi vnesli prepotrebno svežino v organizacijo dirk v Sloveniji. Poskrbeli so na primer za prenos hitrostne preizkušnje prek spleta, na štartni rampi so imeli projekcije z napisi vseh posadk, tam je bil tudi velik zaslon in na enem izmed ovinkov so najbolj atraktivni posadki podelili kar tisoč evrov.

Vse to je bilo skupaj z dobrodošlico dovolj, da se je reli letošnjim udeležencem že močno približal in prav gotovo bo trkal na vrata državnega prvenstva. Tudi če bo v koledarju ostal jeseni, bi lahko tam nadomestil organizacijsko zelo šepajoč reli v Poreču.

Prvič letos Aljoša Novak

Na skupno osmih hitrostnih preizkušnjah je do prve zmage pripeljal Aljoša Novak s sovoznikom Urošem Ocvirkom (Škoda Fabia R5). Novak letos v Sloveniji ni dirkal, tudi od zadnjega nastopa v Italiji pa je minilo že več mesecev. Morda je tudi zato že v drugem ovinku zletel s ceste, a na srečo nadaljeval z nepoškodovanim dirkalnikom.

Novak je imel sicer kar veliko dela z mnogo bolj navoženim Avstrijcem Simonom Wagnerjem (Peugeot 208 Rally4). Wagner, letos vodilni v avstrijskem reli prvenstvu (tam vozi Škodo Fabio Rally2), je dobil polovico hitrostnih preizkušenj in v cilju za Novakom zaostal le za 12,1 sekunde. Tretji je bil Grega Premrl (Peugeot 208 Rally4), ki se z zadnjega (Toyota GT 86) spet seli na sprednji pogon. Zaostanek v cilju minuta in 15 sekund za Novakom.

V cilj je pripeljalo 11 posadk, odstopiti je morala le ženska posadka Špela Brezič - Lara Bratina (Renault Clio 1.4), še pred štartom pa tudi Vasja Miklavčič (Renault Clio RS). Nagrado za najbolj atraktivno odpeljan ovinek sta dobila Grega Kravos in Urban Troha (Ford Sierra RS Cosworth).

Izpostaviti velja tudi vožnjo reli začetnika Iztoka Janičijeviča (Renault Clio Rally5), ki je imel sodeč po zaostankih za Maticem Humarjem (Renault Clio RS) hitrost letos vodilnih posadk Divizije I. Če si ne bi nabral kar 80 kazenskih sekund, bi Janičijevič s sovoznikom Jakom Žvabom reli končal kot šesti.

Tekst: Gregor Pavšič

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"