Prelomna dirka Formule E v Monte Carlu

10. 5. 2015
Deli

Dirka Formula E , ki je v soboto potekala v Monaku, je priskrbela kar dve novosti v zgodovini prvenstva električnih avtomobilov: prvič v zgodovini prvenstva se je tekmovalec s "pole positiona" mesta pripeljal do zmage, prvič pa se lahko dirkač pohvalil tudi z dvema zmagama.

Seveda sta oba dosežka pripadla zmagovalcu dirke Sebastienu Buemiju, vozniku ekipe e.dams-Renault, ki mu je uspel dober start s "pole positiona", zato se je izognil zmedi, ki je nastala za njim in kljub napadom Lucasa di Grassija tudi po postankih v boksih trdno zadržal vodstvo ter zasluženo zmagal.

Ob tem je dejal: "Občutki po zmagi v Monaku so odlični. Zavedal sem se tega, da še nikomur, ki je štartal s prvega položaja, ni uspelo zmagati, zato je dobro, da mi je to uspelo, sploh pa tukaj, kjer se zelo težko prehiteva. "

Kmalu po začetku dirke je sicer izbruhnil kaos. Daniel Abt in Nico Prost sta namreč zelo tesno skupaj odpeljala prvi ovinek, na novem delu dirke, ki vodi k izhodu iz predora, pa je Prost Abta stisnil ob rob. Ko je njegov avtomobil zadel ob oviro, se mu Bruno Senna ni mogel izogniti. Poletel je čez zadek Audija Sport ABT in spektakularno trdo pristal na tleh. Ker je bila že sicer ozka steza še dodatno zožena, se je v nezgodo brez možnosti umika zapletlo še nekaj voznikov.

Po ponovnem štartu je dirko spet povedel Buemi, ki mu je tesno sledil di Grassi, za tretje mesto pa sta se borila Nelson Piquet Jr. in Jerome D'Ambrosio. Di Grassi se je tedaj odločil za agresivni nastop in hitro odšel na postanek. Buemiju je kljub temu uspelo hitreje zapustiti bokse, zdržal pa je tudi di Grassijevo prehitevanje po zunanji strani zavoja in zapeljal zmagi naproti.

Di Grassi je s svojimi manevri izgubil veliko energije, kar je poskušal izkoristiti Piquet Jr., a ga je z odločnim nastopom pustil na tretjem mestu. Sledili so mu še Sam Bird, Jerome D'Ambrosio, Nicolas Prost in Stephane Sarazin.

V skupnem seštevku prvenstva po monaški dirki še naprej vodi Lucas di Grassi, z Nelsonom Piquetom Jr. in Sebastienom Buemijem za petami.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"