Red Bull Air Race: prva zmaga Bonhommu

2. 3. 2014
Deli

Po treh letih premora se letos nadaljuje eno najatraktivnejših bencinskih tekmovanj, Red Bull Air Race, letalska formula 1.

Za naslov svetovnega prvaka (po predpisih mednarodne športne letalske organizacije FAI) se bo na osmih dirkah merilo 12 pilotov razreda Master, še pet pilotov v razredu Challenger pa se bo na istih lokacijah merilo za mesta v razredu Master v naslednji sezoni, Med njimi bo tudi Slovenec Peter Podlunšek, ki pa na prvi dirki v Abu Dabiju še ni nastopil (štejejo namreč le treije najboljši rezultati).

Sezona 2014 je prinesla precej sprememb pri tehniki, saj morajo vsi dirkači uporabljati enake propelerje in motorje, letala pa lahko izbirajo sami (v razredu Challenger so letala popolnoma enaka.

Prvak iz let 2009 in 2010, Britanec Paul Bonhomme, je Red Bull Air Race nadaljeval tako, kot ga je končal pred triletnim premorom: z zmago. Zanjo se je moral sicer zelo potruditi, saj si jo je pridirkal šele v zadnji seriji poletov, ko je svoj dotlej najboljši čas izboljšal za kar dve sekundi in za vsega dobro desetinko sekunde prehitel Avstrijca Hannesa Archa, na najnižjo stopničko pa je stopil Kanadčan Pete McLeod. Četrti finalist, Avstralec Mat Hall, je bil preveč agresiven in je zaradi prenizkega letenja v finalu ostal brez časa. V razredu Challenger je med šestimi piloti zmagal Francois Le Vot.

Peter Podlunšek bo v razredu Challenger na štartu že naslednje dirke Red Bull Air Race, ki bo potekala v hrvaškem Rovinju od 12. do 14. aprila. Glede na to, kako blizu se bo dogajal, ogled dirke vsekakor priporočamo - v živo je dogajanje še bolj atraktivno!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol