Reli po Švedski: Vse najboljše, Marcus

15. 2. 2007
Deli

Kolikokrat se že prebrali, da je neki dirkač v boju za zmago za poraz okrivil slabo izbiro gum? Tokrat je ta izgovor po zmagi Marcusa Grönholma uporabil Sebastien Loeb, aktualni svetovni prvak in vodilni v skupnem točkovanju.

Reli po Švedski je eden najspektakularnejših v koledarju, ki šteje 16 relijev. Skupaj z relijem po Norveški, ki bo že ta konec tedna, spada Švedska med prave zimske relije. Vsaj letos je bila idila resnično zimska, s temperaturami krepko pod ničlo, ledom in snegom, ki sta bila povsod.

Prvi dan je Marcus Grönholm prevzel vodstvo s skromno (11, 1 sekunde) prednostjo pred Sebastienom Loebom. Tudi Norvežan Petter Solberg ni bil daleč. V petek je pravo presenečenje pripravil Gigi Galli s Xsaro WRC. Italijan je edini držal korak s četo hitrih Skandinavcev in z Loebom. Gigi je bil sredi petkovih preizkušenj na odličnem drugem mestu, a je potem v svojem slogu zletel s ceste in izgubil štiri minute.

Če je bilo v petek še kaj upanja za Loeba, je Marcus Grönholm v soboto z obilico najhitrejših časov povečeval prednost v skupni razvrstitvi relija in stvari postavil na svoje mesto. Francoz je nekajkrat zgrešil z izbiro gum in s tem zapečatil svoje drugo mesto, ki ni bilo ogroženo, saj je bil drugi Fordov dirkač Mikko Hirvonen prepočasen. Finec se je po petkovih težavah s servoojačevalnikom v soboto sicer prebil s petega na tretje mesto, a pot do tja ni bila lahka. Na nož se je boril s Henningom Solbergom, ki ga je v soboto na koncu dneva zaslepilo sonce, Pettrov starejši brat je za trenutek zletel s ceste in izgubil 20 sekund. S tem pa tudi boj za stopničke.

Nedelja ni postregla s pretiranimi presenečenji na vrhu. Marcus Grönholm in sovoznik Timo Rautiainen sta osvojila še peto švedsko zmago, kar potrjuje prepričljivost, s katero dirkaški par nastopa na tem skandinavskem reliju. Sebastien Loeb je z drugim mestom ohranil vodstvo v skupnem točkovanju, v katerem ima pred Grönholmom dve točki prednosti. Na prihodnjem reliju po zasneženih norveških gozdovih, ki so novi v koledarju relija za svetovno prvenstvo, ima Finec priložnost, da prevzame vodstvo v skupnem točkovanju. Za Loebom se je zvrstila četa Skandinavcev, s Hirvonenom, H. Solbergom, Carlssonom in Gardemeistrom.

Brez točk so znova ostali pri Subaruju. Petter Solberg je po boju za stopničke na desetem HP-ju zletel z bele ceste in obtičal v jarku. Na njegovo žalost v okolici ni bilo veliko gledalcev, zato je trajalo kar 14 minut, da so ga znova spravili na cesto. Potem je bilo seveda prepozno. Solbergovemu velikemu razočaranju se je v nedeljo pridružil še moštveni kolega Chris Atkinson, ki je že prehitel Carlssona, potem pa je zletel s ceste, polomil zadnjo os in se moral zadovoljiti s končnim osmim mestom.

Omenimo še Manfreda Stohla, ki je na koncu kljub izletom s ceste in težavam z izbiro gum osvojil sedmo mesto. Jan Kopecky je bil s Škodo Fabio znova odličen - tokrat na skandinavskem terenu kar deseti! Do zmede je prišlo v skupini PWRC. Zaradi nepravilnosti na dirkalniku so izključili zmagovalca Juho Hanninena in zmago pripisali Oscarju Svedlundu. Ker je bilo na Švedskem precej mrzlo, je imelo kar nekaj dirkalnikov težave z zamrznjenimi črpalkami in drugo tehniko. Tudi Wilson in Latvala. Na drugem letošnjem reliju za SP je nastopila tudi slovenska posadka Andrej Jereb in Miran Kacin. Več o njunem nastopu preberite na naslednji strani.

Rezultati relija po Švedski:

1. Grönholm/Rautiainen (Ford Focus RS WRC 06) 3.08:40, 7

2. Loeb/Elena (Citroën C4 WRC) + 53, 8

3. Hirvonen/Lehtinen (Ford Focus RS WRC 06) + 1:41, 5

4. H. Solberg/Menkerud (Ford Focus RS WRC 06) + 2:09, 8

5. Carlsson/Giraudet (Citroën Xsara WRC) + 3:37, 8

6. Gardemeister/Honkanen (Mitsubishi Lancer WR05) + 3:54, 2

7. Stohl/Minor (Citroën Xsara WRC) + 5:12, 5

8. Atkinson/Macneall (Subaru Impreza WRC 2006) + 6:14, 7 …

16. Svedlund/Unnerud (Subaru Impreza WRX STI) + 16, 48, 5*

25. Jereb/Kacin (Mitsubishi Lancer Evo. IX) + 35:04, 9

SP v reliju za voznike:

1. Loeb 18, 2. Grönholm 16, 3. Hirvonen 10, 4. Sordo 8, 5. Atkinson 6, 6. H. Solberg 5, 7. Gardemeister 5,

8. Carlsson 4, 9. P. Solberg 3, 10. Stohl 2 …

SP v reliju za moštva:

1. Citroën 27, 2. Ford 26, 3. Subaru 10, 4. Kronos Citroën 9, 5. Stobart Ford 6

SP v reliju za voznike (PWRC):

1. Svedlund (Subaru) 10, 2. Alen (Subaru) 8, 3. Sohlberg (Subaru) 6 . .

Mitja Reven

Foto: Moštva

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja