Reli SP: Andrej Jereb

11. 3. 2008 | Aljoša Mrak
Deli

Posadka Andrej Jereb in Miran Kacin bo znova premaknila meje slovenskega relija. Medtem ko sta lani relijsko raziskovala sever, jug in vzhod, bosta letos napadla zahod!

Lani je izolsko-idrijska posadka orala ledino slovenskega dirkanja s kar tremi nastopi na relijih svetovnega prvenstva. Jereb in Kacin sta nastopila na zasneženem Švedskem, se potila v Grčiji in uživala na hitri Novi Zelandiji. Rezultati, ki sta jih v Mitsubishiju Lancerju devete evolucije dosegla že v prvi sezoni, so za uvajalno sezono več kot spodbudni.

Deveto, enajsto in deseto mesto v PWRC-ju (Production World Rally Championship ? svetovno prvenstvo dirkalnikov skupine N) so tudi zaradi tehničnih težav z občutljivim dirkalnikom zavidanja vredni rezultati. Da lahko Jereba razglasimo kar za domačega relijskega Krištofa Kolumba, pričajo načrti za letošnjo sezono, v kateri bo kot prvi Slovenec odkrival ameriško celino. »Konec marca bova s sovoz­nikom Miranom nastopila v Argentini, nato pa bova zelo verjetno znova poskusila srečo na grškem makadamu, « pravi 34-letni Jereb, ki brez dvoma velja za enega najresnejših in najhitrejših dirkačev na sončni strani Alp.

Za omenjena dva nastopa se je dogovoril z italijansko ekipo Motoring Club, ki širšemu občinstvu ni tako poznana, čeprav je v 30-letnem delovanju sodelovala tudi z Mikko Hirvonenom in Jarijem-Mattijem Latvalo. V nasprotju z lanskim letom, ko je vrtel volan Mitsubishija, pa bo letos med dirkači PWRC-ja poskusil z vzdržljivejšo Subarujevo Imprezo STi.

»Da ne bi odkrivali Amerike in se podali v neznano z nepreizkušeno tehniko, bom nastopil s prejšnjo generacijo Impreze, saj je na dolgih relijih prav tako kot hitrost pomem­bna tudi vzdržljivost dirkalnika, « je dejal Izolčan in ob tem namignil na osnovne značilnosti argentinskega relija.

Med 27. in 30. marcem bo na sporedu 20 hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 352 kilometrov, skupna dolžina relija pa bo kar 1.642 kilometrov!

Aljoša Mrak, foto: moštvo

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"