Reli SP: Reli po Finski

20. 8. 2009
Deli

Zrcalce, zrcalce . . … v jezeru povej, kdo svetovni prvak bo v napeti sezoni tej.

Kljub dvema zaporednima zmagama Mikka Hirvonena na reliju Akropolis in na Poljskem ter vodstvu v skupnem seštevku je bilo malo tistih, ki so verjeli, da lahko mladi Finec na domačem terenu ubrani napad Sebastiena Loeba, sicer že zmagovalca relija Tisočerih jezer, ki slovi po tem, da na njem zmagujejo bolj ali manj le Skandinavci.

Mikko, ki velja za pridnega zbiralca točk (zaradi česar se je po Loebovih zadnjih neumnostih in smoli tudi znašel na vrhu razpredelnice), Francoza v neposrednem boju še ni nadigral. Do letošnje Finske (23 HP, 345 tekmovalnih kilometrov), kjer je že prvi dan, čeprav je bil na cesti prvi, pokazal, da bo šlo v dvoboju obeh kandidatov za letošnji naslov na Finskem na nož.

V petek in soboto ni bilo prav nobenega taktiziranja, zasledovalec Loeb in vodilni Hirvonen sta 'žgala' na polno. Razlike med njima so bile minimalne in so povsem ustrezne formulaškemu nazivu finskega relija, ki mu zaradi izredno velikih povprečnih hitrostih pravijo kar VN Finske.

Pot do tretje zaporedne zmage v letošnji sezoni in prve na domačih tleh pa je Hirvonenu močno olajšala Loebova težava s sprednjo gumo, ki jo je v počasnem ovinku 15. hitrostne preizkušnje kar snelo z obroča. Resda Loeb do konca HP ni imel več veliko, a na Finskem vodilne ločujejo desetinke, zato je bila njegova nekajsekundna zamuda odločilna.

Mikkova zmaga je prvemu dirkaču Fordove ekipe vlila prepotrebno samozaupanje pred zadnjimi tremi odločilnimi reliji za naslov prvaka. Do konca so le še Avstralija, Španija in Velika Britanija, vsaka najmanjša napaka ali tehnična okvara pa lahko za oba dirkača pomeni že preveliko izgubo. Posebej za Loeba, ki v skupnem seštevku za Hirvonenom zaostaja za tri točke.

Ford se je v skupnem seštevku približal vodilnemu Citroënu, saj je Latvala zopet odpeljal enega izmed boljših relijev, in s tem, ko je prehitel Sorda (Citroën), izpolnil nalogo. Jarri-Matijev rezultat je še več vreden zaradi njegove bolezni – zastrupil se je namreč s hrano. Letošnji finski reli je bil eden izmed najzanimivejših.

Fincem so podaljšali status prirediteljev relija za SP, na Finskem smo dobili tudi novega mladinskega prvaka – na najboljši način, z zmago, je to postal Citroënov Martin Prokop – Ford in Citroën sta napovedala, da bosta v reliju za SP še vsaj dve leti, reli pa je v Skandinaviji dišal tudi po formuli ena.

V Citroënovem taboru se je oglasil Sebastien Vettel, kar je znova sprožilo govorice, da naj bi Loeb nastopil na zadnji F1 dirki letošnje sezone v Abu Dabiju (Sebov delodajalec je v javnost že poslal sporočilo, da Loeb ne bo presedlal v enosede dirkalnike), a Redbullov dirkač je v nasprotju s Kimijem Räikkönenom le opazoval reliste.

Finec je s preverjenim sovoznikom Kajem Lindstromom in Fiatovim Grande Puntom S2000 nastopil na svojem prvem reliju za SP in po dobri predstavi v soboto pristal v jarku. Tega je dvakrat obiskal Rautenbach, podobne težave je imel tudi Petter Solberg, ki je na začetku dajal vtis, da bi se lahko potegoval za stopničke, a sta mu načrte pokvarili dve predrti gumi.

Blestela sta tudi Novikov (končal je v jarku, a je s skorajšnjim prevračanjem na skoku poskrbel za najbolj atraktiven polet relija, s sovoznikom pa sta dobila tudi velike oči, ko sta padla na zadnji odbijač) in mladi Matti Rantanen. Ta je kljub mladosti in relativni neizkušenosti Focusa WRC ohranil celega in po lanskem sedmem mestu znova pridelal rezultat, ki je zagotovo privabil nekaj lovcev na talente – na koncu je bil namreč kar peti, pred solidnim Ogierjem in Ketomaajem.

Rezultati finskega relija

1. Hirvonen/Lehtinen (Ford Focus RS WRC 09) 2.50:40, 9

2. Loeb/Elena (Citroën C4 WRC) + 25, 1

3. Latvala/Anttila (Ford Focus RS WRC 09) + 49, 9

4. Sordo/Marti (Citroën C4 WRC) + 1:06, 1

5. Rantanen/Lukka (Ford Focus RS WRC 08) + 4:18, 2

6. Ogier/Ingrassia (Citroën C4 WRC) + 4:18, 5

7. Ketomaa/Stenberg (Subaru Impreza WRC) + 5:07, 5

8. Wilson/Martin (Ford Focus RS WRC 08) + 6:33, 6 . .

14. Prokop/Tomanek (Citroën C2 S1600) + 26:22, 2…*

*zmagovalec v prvenstvu JWRC

SP v reliju za voznike:

1. Hirvonen 68, 2. Loeb 65, 3. Sordo 44, 4. Latvala 31, 5. H. Solberg 27, 6. P. Solberg 25, 7. Wilson 20, 8. Ogier 16, 9. Villagra 14, 10. Rautenbach . .

SP v reliju za moštva:

1. Citroën 119, 2. Ford 105, 3. Stobart Ford 64, 4. Citroën Junior 33, 5. Munchi’s Ford 20

Mitja Reven, foto: Moštva

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol