Reli SP: Reli po Poljski

5. 7. 2009
Deli

Kdo bi si po izjemnem začetku sezone, ko je Sebastien Loeb prepričljivo dobil prvih pet relijev, mislil, da bo štiri preizkušnje pred koncem v vodstvu Fordov Mikko Hirvonen.

Če bi se v tej sezoni točkovalo kot včasih, ko razlika med prvo- in drugouvrščenim ni bila komaj dve točki, bi bil Sebastien Loeb še vedno v veliki prednosti.

Tako pa je pridno nabiranje točk Mikka Hirvonena (odstopil je le v Argentini, sicer pa je bil vselej na stop­ničkah) ob težavah Loeba (le četrto mesto v Italiji, odstop po spektakularni nesreči na Akropolisu in le sedmo mesto na Poljskem) Finca kljub le dvema zmagama poneslo na prvo mesto v skupnem seštevku.

Resda je prednost le točka, a do konca so še štirje reliji in vse je še mogoče. Ustoličenje Mikka Hirvonena za letošnjega prvaka bi bila prava senzacija, saj je prvak zadnjih petih sezon Sebastien Loeb v letošnji sezoni prepričljiv favorit.

Francoz je v tretjem HP-ju nesrečno povozil štor, polomil prednje vpetje in moral odsedeti do naslednjega dne, ko se je po pravilu superally vrnil na tekmovanje. Na koncu je imel srečo, da je Ogierja ustavila okvara motorja in da je bil Latvala ponovno razbijaški, sicer ne bi osvojil niti dveh točk, kolikor jih je prejel za sedmo mesto.

Reli po Poljski, gre za novinca v letošnji sezoni, je s podlago spominjal tudi na Finsko, kjer bo naslednji reli za SP. Favorita bosta tam seveda oba tovarniška domačina ? Hirvonen in Latvala. Zadnji je po zmagi na Sardiniji dokazal, da je sposoben dirkati vrhunsko, a na Poljskem je na njegovo žalost ponovno potrdil, da so nihanja v njegovi formi še vedno prevelika, da bi si zaslužil obdržati tovarniški sedež.

Kako bi si drugače razlagali njegovo nespametno napako na superspecialu, ko je le nekaj metrov pred ciljem polomil prednje vpetje in zapravil osem svojih in tovarniških točk? Darila je bil vesel Dani Sordo, na koncu najboljši Citroënov dirkač. Tretji Henning Solberg je bil hitrejši od brata (Petter je bil četrti).

Nekdanji prvak, ki dirka s Xsaro WRC, je po reliju pojasnjeval, da je poljska preizkušnja prehitra, da bi njegov dirkalnik sledil novejšim Focusom WRC in C4 WRC. Reli po Poljski je bil za Stobartovo ekipo eden najboljših, saj so točke osvojili vsi trije dirkalniki. Wilson je bil peti, lokalni junak Holowczyc šesti, eno točko pa je z osmim mestom osvojil Citroënov mladinec Rautenbach.

Reli je štel tudi za točke mladinskega prvenstva. Po hudem boju je zmagal Kevin Abbring.

Rezultati poljskega relija

1. Hirvonen/Lehtinen (Ford Focus RS WRC 09) 3.07:27, 5

2. Sordo/Marti (Citroën C4 WRC) +1:10, 3

3. H. Solberg/Menkerud (Ford Focus RS WRC 08) +2:05, 7

4. P. Solberg/Mills (Citroën Xsara WRC) +2:34, 3

5. Wilson/Martin (Ford Focus RS WRC 08) +4:17, 5

6. Holowczyc/Kurzeja (Ford Focus RS WRC 08) +4:33, 9

7. Loeb/Elena (Citroën C4 WRC) +19:15, 1

8. Rautenbach/Barritt (Citroën C4 WRC) +19:20, 6 . .

11. Abbring/Mombaerts (Renault Clio RS) +27:37, 7*

*zmagovalec v prvenstvu JWRC

SP v reliju za voznike:

1. Hirvonen 58, 2. Loeb 57, 3. Sordo 39, 4. H. Solberg 27, 5. Latvala 25, 6. P. Solberg 25, 7. Wilson 19, 8. Villagra 14, 9. Ogier 13, 10. Rautenbach 8 . .

SP v reliju za moštva:

1. Citroën 106, 2. Ford 89, 3. Stobart Ford 60, 4. Citroën Junior 29, 5. Munchi’s Ford 18

Mitja Reven, foto: Moštva

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja