Reli SP: V Franciji zmaga Latvale

6. 10. 2014
Deli

To, da bo na francoskem asfaltu zmagal eden od Volkswagnovih voznikov, je bilo skoraj prelahko za napovedati. Pa tudi to, da bo Robert Kubica (Ford Fiesta RS WRC) spet odstopil ...

Čeprav je bil glavni favorit dirke Sebastien Ogier (VW Polo R WRC), je napaka na tipalu za prestavljanje prekinila vžig na Polovem motorju, zato je v primerjavi s tekmeci že na drugi hitrostni preskušnji izgubil štiri munute. V zmedi je nato še predčasno vstopil v časovno kontrolo, za kar je bil kaznovan z dodatnimi štirimi minutami, zato je breme favorita nekoliko nepričakovano pripadla njegovim tovarišem v moštvu, to je Fincu Latvali in Norvežanu Mikkelsenu. In Jari-Matti kljub hitremu Andreasu tokrat ni naredil napake, s tem uspehom pa se je vpisal tudi v zgodovino. To je bila njegova prvi zmaga na povsem asfaltni dirki, poleg tega pa je po 15. letih Latvala prvi Finec, ki je zmagal na povsem asfaltnem reliju.

Odličen tretji je bil Kris Meeke (Citroën DS3 WRC), ki je v drugi polovici prvenstva nekoliko popravil slab vtis iz spomladanskih preskušenj. Na četrtem mestu bi moral biti Poljak Kubica, ki pa je prav na zadnji hitrostni preskušnji naredil napako in zletel s ceste. Z vnovičnim odstopom je predal mesto pod zmagovalnimi stopničkami Daniju Sordu (Hyundai i20 WRC), le-temu pa sta sledila tovarniška dirkača M-Sporta.

Prihodnji reli bo konec oktobra v Španiji. (AMr)

REZULTATI

TRENUTNA RAZVRSTITEV

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja