Sebastien Loeb pred začetkom nove sezone v WRC: "Upam, da se bom boril za najvišja mesta"

14. 1. 2019
Deli

Le teden dni po koncu relija Dakar bo Sebastien Loeb že na startu relija Monte Carlo, prvič kot voznik moštva Hyundai.

Čeprav se Francoz Sebastien Loeb te dni še vedno bori s sipinami na reliju Dakar – tako bo vse do četrtka, 17. januarja, ko se bo najkrajši reli do zdaj končal s prihodom dirkačev v Limo, pa se v mislih zagotovo zateka tudi k prihajajoči sezoni relija za svetovno prvenstvo. Po izgubi sedeža v tovarniški ekipi Peugeota v svetovnem prvenstvu v relikrosu – francoska znamka se je po koncu lanske sezone umaknila s tekmovanja – se je namreč pridružil moštu Hyundai, barve korejske znamke pa bo prvič zastopal že 24. januarja na dirki po Monte Carlu. Le sedem dni po koncu relija Dakar torej. O prihajajoči sezoni je tako spregovoril še pred začetkom relija Dakar.

Kaj ste počeli po tem, ko ste najavili prihod v ekipo Hyundai Motorsport v letu 2019?

Od takrat sem bil dvakrat v Dubaju, kjer sem se pripravljal na reli Dakar, prvič z reli dirkalnikom in drugič s puščavskim buggyjem, vse z namenom privajanja na vožnjo po sipinah. Poleg tega mi je za božič nekaj časa uspelo preživeti s hčerko in družino. Zdaj pa se pripravljam na dela poln mesec, ki se bo začel z relijem Dakar.

Kdaj se boste prvič zapeljali Hyundai i20 WRC?

Časa in priložnosti za testiranja Hyundai i20 Coupe WRC bo pred začetkom relija v Monte Carlu izredno malo. Z Dakarja se vračam šele 18. januarja, ogled trase v Monte Carlu pa je predviden že 21. januarja. Upam, da smo na začetek relija pripravljeni kar se da dobro, ne glede na to, da smo imeli za priprave na voljo izredno malo časa.

Kakšen je bil vaš prvi obisk tovarne moštva v Alzenauju?

Obisk Alzenauja je bil zelo produktiven in bo tako meni kot Danielu zagotovo pomagal pri spoznavanju avtomobila, ko ga bova končno zapeljala. Med obiskom so mi pripravili pomerjanje dirkaškega sedeža; to sem le enkrat doživel v seriji WTCC, še nikoli pa v reliju. Pred začetkom testiranj so mi tako pripravili še nekaj prilagoditev, s čimer bo vožnja bolj udobna. Tako bomo tudi kar najbolje izkoristili čas pred Monte Carlom.

Ste se že navadili novih barv ekipe Hyundai Motosport?

Glede na to, da sem toliko časa preživel pri istem proizvajalcu, bo potrebnega še kar nekaj časa, preden se jih bom navadil. Moram pa priznati, da so mi všeč in da se veselim izziva. Kot kaže, bo sezona zelo zanimiva.

Kakšni pa so načrti za sezono 2019? Kakšne so možnosti za zmage na posameznih dirkah?

Seveda upam, da se bomo borili za zmage, hkrati pa vem, da bo vrnitev v WRC z novim dirkalnikom in novim moštvom izredno težka naloga. Lani sem vozil na treh relijih in zmagal na enem izmed njih. Upam, da se bom na i20 Coupe WRC hitro navadil in pokazal zmagovit tempo – morda se bom vpletel tudi v boj za zmago.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja