Reli Soška dolina je kronal serijskega državnega prvaka

18. 10. 2022 | Gregor Pavšič
Deli

S suvereno predstavo na reliju v Soški dolini je Rok Turk že šestič postal državni prvak.  Mark Škulj je zmagal med dvokolesno gnano konkurenco, toda naslov se nasmiha četrtouvrščenemu Janu Medvedu.

Soška dolina je prvič gostila reli za državno prvenstvo (lani je bil to pozivni reli). Na sedmih hitrostnih preizkušnjah v širši okolici Kobarida, kjer je bilo središče relija Soča Valley (kot so ga uradno poimenovali) s servisno cono, je bila predzadnja preizkušnja letošnje sezone (pred posadkami je le še reli v Idriji). Z novo zmago je državni prvak v reliju že šestič postal Rok Turk (Hyundai i20 Rally2) s sovoznico Blanko Kacin. Dobila sta vseh sedmih preizkušenj in več kot zanesljivo osvojila še zadnje tri točke, ki so manjkale za naslov.


Turkova prednost je bila velika, saj je drugouvrščeni Marko Grossi (Hyundai i20 R5) zaostal minuto in 25 sekund. Portorožan s sovoznico Taro Berlot se je želel približati Turku na zaostanek sekunde in pol na kilometer preizkušnje. Grossi je bil obenem dovolj hiter, da je za seboj pustil Boštjana Logarja (Škoda Fabia Rally2), ki je zaostal za Grossijem za 41 sekund. 

Škulj zmagal, toda Medvedu manjka za naslov le še prgišče točk

Tik za prvo trojico se je odvijal izjemen obračun za vrh razreda dvokolesno gnanih dirkalnikov. Favorit je bil Mark Škulj (Ford Fiesta Rally4), a je bil spet odličen Nik Prunk (Peugeot 208 Rally4). Škulj je dobil štiri, Prunk tri hitrostne preizkušnje. V cilju ju je ločilo 17 sekund. Tretji je bil Grega Premrl (Peugeot 208 Rally4), četrti pa Jan Medved (Ford Fiesta Rally4). Vodilni v državnem prvenstvu je sicer začel skladno z napovedjo in sicer zelo napadalno, saj se ni želel zavezati le zadržani taktični vožnji. Medved, ki mu na zadnjih dveh relijih zadoščata že dve peti mesti, je v zadnjih kilometrih ubranil četrto mesto pred Švedom Millejem Johanssonom (Ford Fiesta Rally4). 


V diviziji 3 je tokrat po odstopu prvaka Matica Humarja (Renault Clio RS) slavil zmago Miha Mušič (BMW M3), v diviziji 1 pa je naslov državnega prvaka z novo zmago potrdil Martin Čendak (Opel Adam Cup). Drugi je bil Domen Slejko v enakme dirkalniku, tretji pa Rok Bodlaj (Škoda Fabia).

Že 21 let uspešno na dirkaški sceni

Zmaga na reliju Soška dolina je Turku potrdila njegov šesti naslov državnega prvaka v reliju v skupni razvrstitvi. 40-letni Turk je prvo gorsko dirko odpeljal leta 2001 na Planini in začel leto pozneje voziti v reliju z VW Polom. V naslednjih 20 letih je postal eden rezultatsko najuspešnejših voznikov relija v Sloveniji. Letos je že šestič zaporedoma postal državni prvak. Šest naslovov ima tudi Darko Peljhan, ki mu je bil v šolskih letih na dirkah še mehanik. Medtem ko je Turk šest naslovov zbral v šestih letih, so Peljhanovi razporejeni v obdobje kar 22 let. Turk je za slovensko prvenstvo odpeljal že več kot sto relijev in včeraj v Kobaridu slavil svojo 31. zmago. Sovoznica Blanka Kacin je državna prvakinja med sovozniki postala že na prejšnjem reliju v Novi Gorici, to je bil zanjo peti naslov v skupni razvrstitvi. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja