Sneg, dež in burja krojili prvi letošnji reli

10. 4. 2022 | Gregor Pavšič
Deli


Reli Vipavska dolina so zaznamovale težke, skoraj zimske vremenske razmere in odlična mednarodna konkurenca. Skupna zmaga za Gryazina, v slovenskem državnem prvenstvu pa pričakovano za Turka.

Organizatorji uvodnega relija slovenskega državnega prvenstva, Relija Vipavska dolina, so morali odpovedati kar tri od načrtovanih desetih hitrostnih preizkušenj zaradi izjemnih vremenskih razmer. Cesto prek Predmeje je popoldan namreč ob burji in dežju za dirkalnika naredil neprevozno še sneg, odpadla pa je tudi poznovečerna hitrostna preizkušnja proti Velikim Žabljam. V težkih pogojih je zmago slavil Nikolay Gryazin (Škoda Fabia Rally2), ki je ugnal svojega tekmeca iz svetovnega prvenstva WRC, Čeha Erika Caisa (Ford Fiesta Rally2). Razlika med obema gostoma je bila 33,9 sekunde. Odlične vožnje je pokazal Estonec Virves (Ford Fiesta Rally3), ki je vozil nov dirkalnik idrijskega IK Sport in pokazal svoj potencial, pa tudi potencial majhnega dirkalnika.

Turk po prebiti pnevmatiki izpadel iz boja za vrh

Tretji skupno bi bil sicer Rok Turk (Hyundai i20 Rally2), a je zaradi prazne pnevmatike na šesti HP zaostal za Virvesom. Kljub prazni pnevmatiki je Turk zanesljivo zmagal v slovenski razvrstitvi, kjer je Marko Grossi (Hyundai i20 R5) - sploh prvič je vozil štirikolesno gnani dirkalnik - zaostal dobro minuto in pol. Tretji je bil zanesljivi Darko Peljhan (VW Polo Proto), medtem ko sta Rajko Žakelj (Peugeot 208 R5) - poleg Turka je kot edini dobil HP v slovenski razvrstitvi - in Aleš Zrinski (Ford Fiesta R5) odstopila oziroma zaostala. V diviziji II je iz boja za zmago po zdrsu s ceste izpadel Jan Medved (Ford Fiesta rally4). Pred zadnjo preizkušnjo je le ena sekunda ločila Grego Premrla (Peugeot 208 Rally4) in Martina Štucina (Renault Clio R3). Premrl je uspel ugnati domačina Štucina, sicer tudi enega izmed glavnih organizatorjev ajdovsko-vipavskega relija.

Premrl dobil boj v diviziji II, Miklavčič v diviziji III

Tretji je bil še vedno ne polnoletni Mark Škulj (Ford Fiesta rally4), ki je bil spet veliko hitrejši na mokri kot suhi cesti. Škulj je v cilju za Premrlom zaostal 6,9 sekunde. V prvi peterici relija sta bila še tokrat zelo hitri Nik Prunk (Peugeot 208 Rally4) in nekdanji prvak Aleks Humar (Citroen DS3 R3T). Medtem ko je v diviziji III Vasja Miklavčič zmagal s prednostjo skoraj minute in pol pred aktualnim prvakom Maticem Humarjem (oba Renault Clio), so bile razlike pričakovano veliko manjše v diviziji I.

Tam je z lepo predstavo prvič slavil Martin Čendak (Opel Adam Cup) in sicer  s prednostjo 27,6 sekunde pred domačinom Aljažem Bratožom (Renault Clio 1.4). Tudi tretji Matjaž Mihevc (Renault Clio rally5) je za Čendakom še edini zaostal manj kot minuto. Aktualni prvak Nejc Mrak (Suzuki

Swift) s starim dirkalnikom ni mogel višje od četrtega mesta, v prvi peterici je bil še Kristjan Štrancar (MG ZR 105). V pokalu Yugo sta imela isti čas Anej Leban in novinec Gregor Žvokelj, zmaga je šla v roke Lebanu.

Rezultati - slovensko DP
1. Turk-Kacin (Hyundai i20 Rally2) 44:24,4
2. Grossi-Berlot (Hyundai i20 R5) + 1:37,4
3. Peljhan-Čar (VW Polo Proto) + 2:07,8
4. Premrl-Ošlaj (Peugeot 208 Rally4) + 3:14,3
5. Štucin-Štokelj (Renault clio R3) + 3:24,3
6. Škulj-Ocvirk (Ford Fiesta Rally4) + 3:31,2
7. Čebron-Kavčič (Mitsubishi Lancer) + 3:31,7
8. Zrinski-Vidmar (Ford Fiesta R5) + 3:36,2
9. Prunk-Bobič (Peugeot 208 Rally4) + 3:55,6
10. Humar-Kavčič (Citroen DS3 R3T) + 4:29,1

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"